KAMU MÜHENDİSLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR!

KAMU MÜHENDİSLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR!

ABONE OL
28 Nisan 2024 23:35
KAMU MÜHENDİSLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Son yıllarda ülkemizden Avrupa ülkelerine gerçekleşen beyin göçünden en fazla nasibini alan meslek grubu hepimizin bildiği doktorlar ve sağlık çalışanlarından oluşmaktaydı. Fakat şimdilerde mühendislerde de yavaş yavaş Avrupa planları yapılmaya, daha önce giden eşe dosta haber salınmaya başlanmış. Şimdilik özel sektörde böyle bir beyin göçü var henüz kamu mühendislerinde bu durum çok fazla gözlemlenmiyor fakat memnuniyetsizliklerin ve beklentilerin gerçekleşmemesi durumunda bu durum kamu mühendislerine de sirayet ederse işte o zaman sıkıntı büyük demektir. Bazı meslekler vardır öyle hemen kolayca yetiştiremezsiniz, bu durumu doktorlarda gördük maalesef. Bugün aile hekimliklerinde yabancı doktorların ismini çokça görür olduysak bunun ana nedeni elimizdeki yetişmiş, devletin bizzat yıllarca emek verip yetiştirdiği doktorların yurtdışına gidişlerine engel olamamamızdır. Daha sonradan özlük haklarında birtakım iyileştirmeler yapıldı ama maalesef gidenler çoktan düzenini kurmuştu, gidenlere çare olmadı ama kalanlarda da durum şimdilik belirsiz.

Tarımdan Ormana, Çevreden Madene, Gıdadan Sağlığa, Ulaşımdan Enerjiye, Sanayiye ve Bilişimden Uzay Bilimlerine kadar ayağımızı bastığımız topraktan gökyüzüne uzanan evren de her alanda dokunuşlarını, eserlerini gördüğümüz mühendisler toplumların gelişiminde ve yaşam kalitesinin artmasında önemli ve kilit rol oynayan meslek grubunun başında gelmektedir.

Bilgi, beceri ve yaratıcılığı kullanarak problemleri çözen Mühendislik bilimi,

Teknolojik ilerlemenin ana itici gücüdür.

Altyapının planlanması, tasarlanması ve inşası süreçlerinde kilit rol üstlenir,

Sürekli olarak yeni ve yenilikçi çözümler üretme sürecidir.

Doğal kaynakların etkin ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlar.

Ekonomik büyüme ve kalkınmanın önemli bir itici gücüdür.

Toplumun yaşam kalitesini artırırken, aynı zamanda insanların güvenliğini ve refahını korur.

Sağlık teknolojileri, yapısal güvenlik, gıda güvenliği gibi alanlarda insan hayatını doğrudan etkiler. Tüm bu nedenlerden dolayı, mühendislik disiplini, çağımızın karmaşık sorunlarını çözmek ve gelecek nesiller için daha iyi bir dünya inşa etmek için kritik bir öneme sahiptir.

Peki günlük yaşamımızda ve geleceğimizde bu kadar öneme sahip mühendislik mesleğini icra eden mühendislerin talepleri neler, bugüne kadar neler yapıldı?

Mühendisler güncel bir mühendislik meslek kanunu istiyorlar, yeni bir meslek kanunu ile ek göstergeden, özlük haklarına, tazminattan emeklilik sonrasına dair şartların iyileştirilmesi talepleri var. Üretim ve denetlemede önemli görevler üstlenen kamu mühendislerinin şartlarının düzenlenmesi motivasyonlarını arttıracağından aslında bir nevi kamuda yapılan iş ve işlemlerin de kalitesinin artmasına doğrudan olumlu anlamda etkisi olacaktır.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı kamuda kendi personel kaynağından karşılanmaktadır. Yani devlet dışardan bir alıma ihtiyaç duymadan kendi kurumlarında iş sağlığı ve güvenliğini ihtiyacını karşılayarak bir nevii tasarruf da yapmış olmaktadır. Bu anlamda da mühendislerin devlete olan başka bir katkısını da göz önünde bulundurmak gerek.

Şubat ayında Ankara’da gerçekleştirilen ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU’nun da bizzat katıldığı bir çalıştay gerçekleştirildi ve çalıştay sonunda bir rapor hazırlanacağı duyuruldu.

Yeniden Refah partisi Genel Başkanı Fatih ERBAKAN tarafından bizzat kanun teklifi meclise sunuldu.

Birçok bakan kamu mühendislerinin sorunları ile bizzat ilgileneceklerini haber kanallarında müjde gibi duyurdu ama düzenleme bir türlü gerçekleşmedi.

İşin ilginç tarafı nicelik olarak en fazla sayıya sahip sendika bu işi neden çözemedi? Aslında çözemedi den ziyade çözme konusunda ne kadar samimi bence tartışılması gereken asıl konu o, samimiyet ve istemek.

Bahse konu düzenlemeler gerçekleşmezse maalesef İş Olanakları, Çalışma Koşulları ve Haklar, Kültürel ve Yaşam Kalitesi, İnovasyon ve Ar-Ge Olanakları gibi faktörlerin kombinasyonu, mühendislerin Avrupa’ya göç etme kararını etkileyebilir ve bu ülkelerde yaşamak ve çalışmak için cazip bir seçenek haline getirebilir.

Bugün Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı metro ve köprü gibi devasa projelerde bizzat görev alan ve denetleme mekanizması görevi yapan inşaat mühendislerimiz var,

Dijital dönüşüm anlamında birçok Avrupa ülkesi tarafından gıpta ile bakılan ve tüm hizmetlere tek tıkla ulaşabildiğimiz E-Devlet gibi bir hizmeti ayağımıza getiren bilgisayar yazılım mühendislerimiz var,

Yollarda artık sık sık gördüğümüz TOGG diye yerli ve milli bir arabamız var ve arkasında yüzlerce elektrik, elektronik mekatronik ve otomotiv Türk mühendislerimiz var,

En son yaşadığımız yüzyılın felaketi 6 Şubat depreminde binlerce bina yıkılırken yıkılmayan binalarda sağlamlığı ile gurur duyduğumuz inşaat mühendislerimiz ve mimarlarımız var,

Bu liste uzar gider daha nice gurur duyacağımız onlarca mühendislik bölümlerimiz ve mühendislerimiz var. Kamuda yaklaşık 100 bin mühendis, mimar ve şehir plancısı personel var, gelin ikinci doktorlar vakasını yaşamayalım el birliği ile ne yapılması gerekiyorsa yapalım ve yerli ve milli mühendisler bırakalım ülkesine hizmet etsinler

Keyifli okumalar

Selim GÜNAY.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (3)
  • Ebubekir Barlas SCOFİELD

    Selim bey, kamuda çalışan bir mühenis olarak sanki sorunlarımızı bizden biriymişçesine bu kadar detaylı bilmenize şaşırdım. Bi ara bu yazıyı bir meslektaşımın yazdığını düşündüm. Daha sonra diğer yazılarınızı da okuma fırsatım oldu. Gerçekten tüm meslek gruplarıyla alakalı yetkinliğiniz takdire değer. Sizleri daha iyi yerlerdr görmek isteriz. Kaleminize sağlık.

    Yanıtla
    +1
    -0
  • Sukran Kılbaş

    Gerçek gündemi dile getirdiniz. Beyin göçü canımızı yakıyor. Teşekkürler

    Yanıtla
    +1
    -0
  • Sukran Kılbaş

    Ellerinize sağlık.

    Yanıtla
    +1
    -0


HIZLI YORUM YAP