Yeniden Büyük İstanbul Mitingi”nden Yansıyanlar Nelerdi?

Yeniden Büyük İstanbul Mitingi”nden Yansıyanlar Nelerdi?

ABONE OL
6 Nisan 2024 12:45
Yeniden Büyük İstanbul Mitingi”nden Yansıyanlar Nelerdi?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

24 Mart Pazar günü Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı’ndaydı.

AK Parti’nin
“Yeniden Büyük İstanbul Mitingi” için İstanbullularla buluşmuştu.

Miting içinde Murat Kurum sahneye çıktığında, her ne kadar “Maşallah, maşallah” dediyse de, Erdoğan gördüğü tablodan hiç memnun değildi.

“Şu an karşımda 650(?) bin kişi var. Biz bu meydanda 1.5 milyona alıştık.” diyen Erdoğan, yarıdan fazla seçmen düşüşünün üzüntüsünü yaşıyordu.

1.5 milyonluk bir miting katılımı yerine 650 bin kişilik (?) bir katılımla yüz yüze gelen Erdoğan’ı bu miting tedirgin etmişti.

Daha 2019 yenilgisinin travmasını üzerinden atamayan Cumhurbaşkanı için bu buluşma, yeni bir yenilginin habercisiydi.

Çünkü bu miting, yıllar sonra Erdoğan’ın İstanbul’da yaptığı en kötü mitingdi.

Katılım az; dolayısıyla heyecan ve coşku, o eski günlerdeki gibi değildi.

Geçmiş yıllara dönüp hatırladığımızda, 2007 Kazlıçeşme mitingi ve 2011 mitingi, bu defaki mitinge rahmet okutuyordu.

Evet, belki Ramazan Ayı katılıma etki etmiş olabilir; ama bu kadar da olamazdı!

Araştırma anketlerinin İmamoğlu’nun birkaç puan önde olduğunu göstermesi, zaten mitingdeki az katılım sayısına açıklama sunar nitelikteydi.

Erdoğan miting konuşmasını, İmamoğlu ve Erbakan üzerine kurgulamış olmasına rağmen, İstanbul halkının, gördüğüm kadarıyla buna pek de itibar ettiği yoktu.

Mitingde dikkat çeken başka bir sahne, Milli Görüş siyasetinin önemli isimlerinden biri olan ve YRP’den istifa etmiş olan Suat Pamukçu’nun, Erdoğan’ın elinden takılan AK Parti rozetini miting meydanında bir şov gibi göstermiş olmasıydı.

YRP’ye, Erdoğan nezdinde bu rozet bir mesaj verme niteliği taşısa da, YRP’nin her geçen gün artan üye sayısı, Suat Pamukçu’nun, AK Parti’ye katılımını gölgede bırakmıştı.

Erdoğan’ın İstanbul mitingi konuşması tam bir manifesto içeriğindeydi.

Ama vaat yoktu.

Özellikle Erdoğan’ın, İmamoğlu dönemini İstanbul için bir fetret zamanı olarak izah edişi, İstanbul yerel seçim konuşmasının önemli vurguları arasındaydı.

Ancak İmamoğlu’na oy vermeyi düşünen vatandaşlar nezdinde durum çok farklıydı.

Çünkü, Murat Kurum’a destek vermek için, devletin bakanlarının sahada olduklarını İstanbul halkı görüyordu.

Bilhassa seçim güvenliğinden sorumlu İçişleri Bakanı’nın, İstanbul’da Murat Kurum için oy toplaması ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yerel seçimlerle hiç alakası olmaması gerekirken, İBB Başkan Adayı Murat Kurum için seçim kampanyasına katılması, seçmenlerin ilk defa şahit oldukları gelişmelerdi.

Öyle ki, İstanbul mitinginde, İBB Başkan Adayı Murat Kurum’un ne kadar düşük bir profil olduğu, konuşurken ilk defa yüzünün gülmesinden anlaşılıyordu.

Erdoğan’ın, Kurum’a destek olmak için İstanbul’a gelmesi, Murat Kurum’da ilk defa bir özgüven oluşmasını sağlamıştı.

Murat Kurum’un şimdiye kadar İstanbul’da yaptığı seçim kampanyasında; gerçek rakamı doğru olmasa da, Erdoğan sayesinde çoğunluğun karşısına çıkması, az da olsa Kurum’un bir aday havasına girmesine katkı sunmuştu.

Erdoğan, İstanbul yerel seçimini tayin etmiş olduğu adayın kazanabilmesi için, 2023 Genel Seçimleri’ndeki taktiklerini tekrarladı.

Tüm bunlara rağmen ve 17 bakanın seçim kampanyasında görevlendirilmesine karşılık, Murat Kurum, Ekrem İmamoğlu karşısında, İstanbul yerel seçimini kazanamadı.

Erdoğan, örgütlülük bilincini çok iyi yöneten bir siyasetçi.

Bununla birlikte seçimlerde stratejik ataklar yapmasını da çok iyi beceren bir lider.

Fakat “Yeniden Büyük İstanbul Mitingi”nde gördüğümüz gerçeklik, Erdoğan’ın yıllardır konsolide etmeye çalıştığı örgütsel sinerjinin ve siyasi ataklarının gittikçe zayıflamış olduğu yönündeydi.

Halihazırda Murat Kurum’un, siyasetteki kabiliyetsizliği, İstanbul seçimlerinin AK Parti aleyhine işlediğini ortaya koydu.

Heybet AKDOĞAN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP