SEVMEK Mİ ZOR, SEVİLMEK Mİ?

SEVMEK Mİ ZOR, SEVİLMEK Mİ?

ABONE OL
6 Haziran 2024 23:08
SEVMEK Mİ ZOR, SEVİLMEK Mİ?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Bam telini okşayan dokunaklı sesiyle radyo programcısının sabahın ilk saatlerinde dinleyicilerine sorduğu buydu: “Sevmek mi zor, sevilmek mi?” Güne böyle bir soru ile başlamak. Evet, iyiydi. Ben de bir dinleyiciydim sonuçta. Bu soruya vereceğim cevap ne olabilirdi? Yol boyunca şöyle düşündüm:

Ruhumuzda depolanan ham bir enerjidir sevgi. Oradan çıkarılıp işlenmesi ve elektron olarak varlıklara aktarılması niyet, gayret ve sorumluluk gerektirir.

Bir eylem olarak sevmek ise insanın davranışında kendini gösterir. Sevginin varlıklara aktarılması esnasında benlik bütünlüğünüzü oluşturan birçok unsur devreye girer. Şartlı mı seveceksiniz, rağmen mi? Yoksa Mevlana’nın çağlar ötesinden süzülen öğretisiyle kalbinizin kapısını her çalana “Gel, ne olursan ol, yine gel. Bu kapı ümitsizlik kapısı değil!” mi diyeceksiniz?

Merhamet ile asla karıştırılmaması gereken bir olgudur sevgi. Birine merhamet göstermek sevgi değildir. Sevmediklerinize de merhamet gösterebilirsiniz. İlahi düzende de böyle değil midir? Yaradan yarattığı bütün kullarına merhamet gösterir; ancak sevdikleri kimlerdir diye baktığımızda, tabii ki sakındıklarından men olanlar ve belirlediği istikamette yol alanlardır.

Dolayısıyla, hele ki egoizm ve kapitalizmin insanlar arası ilişkilerde ruhları çürüttüğü günümüz dünyasında kendiliğinden sevmek çok zor; bir defa gönülden sevmenin hazzına varıp sevgini başkalarıyla paylaştın mı, onlar tarafından sevilmemek de mümkün değil. Yunus’u toplum olarak sevmemizin, “Bizim Yunus” diye ad vermemizin sebebi hikmeti de belki bu. Katıksız, hasbi. Hesabi değil çünkü o. Ne ki Yunus da sebepli seviyordu. Kendi deyimiyle yaratılana sevgisi yaratandan ötürüydü. O, aramış, büyük sevginin özüyle bir olmuş ve kendini bulmuştu. Aynı radyo kanalında biraz sonra çalınan “Sevgi anlaşmak değildir, nedensiz de sevilir. Bazen küçük bir an için ömür bile verilir.” dizeleri gerçek hayatta yerini buluyor mu, bilmiyorum ama; bence sevilmek isteyen sevsin önce. Buna kendimizi sevmek de dahil.

Sahi, fısılda bakayım bana sen: Kendinle ilişkin nasıl? Seviyor musun kendini? Sevebiliyor musun koşulsuz şartsız? Kendine rağmen?

Fuat OSKAY

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP