SAVAŞ VE AŞK

SAVAŞ VE AŞK

ABONE OL
6 Mart 2024 22:12
SAVAŞ VE AŞK
7

BEĞENDİM

ABONE OL

İlişki uzmanları, insanların mutlu, sakin ya da güvende hissettikleri zamanlarda değil, acılı, yaslı veya depresyonda oldukları zamanlarda, hatta savaş, salgın gibi can güvenliklerinin olmadığı kaygılı süreçlerdeki ruh hallerinde aşık olmaya daha meyilli olabileceklerini söylüyorlar. Yaşadıkları olumsuz durumlar ve olaylarla başa çıkabilmek için kodlanmış olan kaygılı alt bilincin, aşka sığınmaya zemin hazırladığına inanılıyor.

Hayattaki her şey bir ölçü ve denge üzerine yaratılmışken; silahlı harp veya psikolojik anlamda toplumsal, bireysel veya içsel savaşların getirdiği yakıcı ve yıkıcı gücün, yine aşk gibi insan ruhunu bütünüyle kıyama kaldıran güçlü bir duyguyla dengeleyebileceği şaşırtıcı değildir. Her biten savaşın ardından yeni şehirler ve medeniyetler inşa edilir, tıpkı beşeri aşkla yanıp küllenmiş ruhun kendini yeniden inşa etmesi gibi.

İster serzeniş deyin, ister latife; uzmanlar bu bilimsel araştırmayı yapmadan önce bir şairle sohbet etseler ya da bir aşk şiiri okusalar, bu hakikati anlamak için bu kadar detaylı araştırmaya gerek kalmazdı. Zira savaşa ve aşka dair:

“İyi bir savaşçı, iyi bir aşık adamdır aynı zamanda… Çünkü ikisi de acımasızdır.” dediğim zaman masal anlatmıyordum.

Şair İsmet Özel,
“Savaş bitmiş ben nöbette unutulmuşum
savaş bitmiş ben bunu koynumun boşluğuyla anlıyorum
kükreyen ırmağın ölümü meğer savaşın sonuymuş…”
dizelerinde ve birçok şiirinde, aşkın ve inancın savaşçı gücünü ve ölümcül şiddetini ustalıkla anlatıyordu.Ya da:
“Şehirlere bombalar yağardı her gece
Biz durmadan sevişirdik,
…Aydınlasın diye şu kirli yüzler,
biz durmadan savaşırdık ”
derken yalan söylemiyordu şarkı.

Bosna’nın bağımsızlık mücadelesi için uzun yıllar boyunca mücadele eden bilge lider merhum Aliya İzzetbegoviç’in hayatından bir kesitle devam edelim; Aliya, Halida’ya aşık olmuştu. Birbirlerini delice seven bu iki gencin aşklarının başladığı yıllarda İkinci Dünya Savaşı da yaşanmaktaydı. Macaristan’daki hedeflerini bombalamaya giden İngiliz savaş uçaklarının rotası Saray Bosna üzerinden geçiyordu ve bu uçakların bombalarını zaman zaman Bosna hava sahalarına da atıyordu. Bombardıman anında panik olan insanlar korku içinde sığınaklara koşarken, Aliya ve Halida siren seslerine ve üzerlerine yağan ölüme aldırış etmeden birlikte şehri geziyor ve parklarda uzun sohbetler ediyorlardı.

Çünkü şairler ve aşıklar bilirdi ki; beşeri aşk, ilahi aşka varan menzilin pusulasıydı ve aşk’ın gerçek sahibi, yalnızca dünyadaki değil, alemlerdeki en güvenli sığınaktı.

Elbette ki sulh ve adalet içinde inşa edilen ve yönetilen medeniyetler, insanlık için en mukaddes mefkûrelerdendir. Ancak fıtratımız gereği, iyi ile kötünün savaşı, Adem oğulları Kabil ile Habil’den beri devam ederken, dünya ve dinler tarihindeki savaşlara baktığımızda; savaşın sebep, hikmet ve gayeleri hususunda, kötülüğe ve zulme karşı savaşma gerekliliği, kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’in birçok ayetinde ve yüce dinimiz İslam dahil, bütün ilahi dinlerde emir hükmündedir.

Hakikat odur ki;
Ruhlarımız düşmanların varlığı ile gafletten uzak ve uyanık,
Kalplerimiz ise Aşk ile diridir.

Banu Sancak

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (2)
  • Figen

    Çok güzel bir dille anlatılmış tebrik ederim

    Yanıtla
    +2
    -0
  • Vildsn şimşek

    Yazılarınızın akıcılığı, okurunuzu içine çekiyor. Her cümleniz, bir sonraki paragrafa geçme isteği uyandırıyor. Aynı zamanda donanımlı bir dil kullanmanız, konuları derinlemesine ele almanızı sağlıyor. Okur olarak, bu zenginlikle beslenmekten mutluluk duyuyorum.

    Yanıtla
    +2
    -0


HIZLI YORUM YAP