SAĞLIKTA AYRIMA, AYRIŞTIRMAYA HAYIR!

SAĞLIKTA AYRIMA, AYRIŞTIRMAYA HAYIR!

ABONE OL
15 Nisan 2024 00:02
SAĞLIKTA AYRIMA, AYRIŞTIRMAYA HAYIR!
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Her hafta kaleme aldığımız mağduriyet temalı yazılarımızın son olmasını arzu edip önümüzdeki haftalarda daha keyifli konular üzerine yazılar yazmanın hayalini kurarken bir türlü o hayalini kurduğumuz yazılara sıra gelmiyor maalesef. Bu hafta yine dinledikçe şaşırdığım, inanmak istemediğim ama araştırdıkça da doğruluğunu teyit ettiğim bir mağduriyet dosyasını daha açıyoruz.

Son zamanlarda sağlık çalışanları çok dertli, aslında daha doğru bir tabirle Sağlık Bakanlığı haricinde kamu kurumlarında çalışan sağlıkçılar demek daha doğru olur sanırım. Gelin hep birlikte kamuda Sağlık Bakanlığı haricinde çalışan sağlıkçıların sorunlarına kulak verelim ve haklı olup olmadıklarına birlikte karar verelim.

Yıl 2005, 5233 sayılı sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığına Devri konulu kanun ile birlikte Sosyal Sigortalar Kurumu ve Belediyeler gibi birçok kurumda bulunan poliklinikler ve hastaneler kapatılarak Sağlık Bakanlığına devredildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı gibi bazı kurumlarda görev yapan sağlıkçılar ise özel durumları ve kamu yararı gerekçesiyle kapsam dışı bırakıldı. Bu süreçte bu kurumda çalışan personele seçme şansı da verilmeyerek bir nevi zoraki olarak eski kurumlarında devam ettirildi.

Peki bu insanlar neden Sağlık Bakanlığı’na geçmek istesinler diyebilirsiniz, bende önce sizin gibi düşündüm ama dinleyince bu taleplerinde aslında ne kadar haklı olduklarını anladım. Mesela hepimiz pandemide çok zorlu bir süreçten geçtik. Bu dönemde Sağlık Bakanlığı haricinde kamuda çalışan birçok sağlık personeli Sağlık Bakanlığı kontrolünde gece gündüz çalıştı, ailelerinde ayrı kaldı ve ölümle burun buruna bir süreç yaşadı, yüzlerce arkadaşları da bu pandemi mücadelesinde yaşamını yitirdi. Sonra ne mi oldu, pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan sağlık personeline ek ödeme yapılırken, diğer kurumlardan görevlendirilen sağlıkçılar bu ödemeden faydalanamadı, ayrıca ücretsiz ulaşım haklarını da o dönemde alamadılar. Yani devletimiz işine gelince arkadaşlarımızın sağlıkçı olduklarını kabul etti, en zorlu şartlarda çalıştırdı ama ek ödeme ve ücretsiz ulaşım gibi konular gelince sizler Sağlık Bakanlığına bağlı değilsiniz deyip ödemelerden muaf tuttu.

Bir başka konu sağlıkçılara yapılan her iyileştirme Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan personeli kapsadığından maalesef kamu kurumlarında çalışan sağlık personeli bu düzenlemeden faydalanamamaktadır burada da ayrım bariz bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunun istisnası var mı? Evet var, mesela doktorlara yapılan son düzenlemeden kamuda ayrım yapılmadan tüm doktorlar faydalanırken, yan masada çalışan hemşire faydalanamadı, bu ayrım bile yeterince incitici… Eşit işe eşit ücret ilkesi gereği aynı işi yapan herkesin eşit maaş alması gerekirken, Sağlık Bakanlığı haricinde çalışan sağlıkçılar özlük haklarında maalesef çok gerideler. Aslında onların derdi gece nöbet tutan, bayramda ekstra çalışan ve döner sermaye alan Sağlık Bakanlığına bağlı sağlıkçıların aldığı para değil, onların derdi taban maaşlarındaki farklılıklar. Düzenlemelerin iş kolu bazlı değil sağlık hizmet sınıfı olarak yapılması ile aslında birçok sorun ortadan kalkacaktır.

Sağlık bakanlığı haricinde kamu kurumlarında çalışan sağlıkçıların bir başka sorunu da kendi sendikalarına üye olamamak. Mesela Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı çalışan bir hemşire sağlık sendikalarına üye olamıyor, öğretmenlerin sendikasına üye olabiliyor. Hal böyle olunca da sayıca azınlıkta oldukları için kimsenin onların derdiyle ilgilenmediklerini düşünüyorlar ki çok da haksız sayılmazlar aslında. Kendi göbeğimizi kendimiz keselim mantığıyla 2023 yılında Kamu Sağlıkçıları Derneğini kurarak birçok ziyaretler gerçekleştirmiş ve önemli adımlar atmışlar aslında. Bu kadar önemli bir konunun yetkililerce göz ardı edilmesini anlamak mümkün değil. Ya insanlara hak ettikleri verilmeli ya da talep ettikleri kurumlar arası geçişin önü açılmalıdır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99. maddesine göre devlet memurlarının çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiştir. Bazı zamanlarda okullardan hastanelere sevk edilen öğrencilere refakat eden okul hemşireleri uzun süre hastanede öğrencilerin başında beklemekte fakat fazla çalıştıkları saatlere dair ekstra bir ödeme alamamaktadır. Aynı şekilde Emniyet Genel Müdürlüğüne başlı çalışan hemşirelerde motosiklet eğitimi için gittikleri görevlerde herhangi bir ücret almazken, motosiklet eğitmenleri ders saat ücreti almaktadır. Fiili hizmet zamlarındaki farklılıklar, özlük hakları anlamında ayrımcılık, ek ödemelerde Sağlık Bakanlığı ibaresi yüzünden yaşanan mağduriyetler gibi birçok konunun bir an evvel çözüme kavuşturularak yaşanan mağduriyetlerin ortadan kaldırılması elzemdir.

Dünyanın her ülkesinde el üstünde tutulan sağlık personelimiz maalesef kendi ülkesinde sen bu bakanlıkta çalışıyorsun sen başka bakanlıktasın diye ayrıma, ayrışmaya maruz kalıyor, oysa doğumla başlayıp ölümle son bulan bu hayatta sağlıkçıların ellerinin hep üzerimizde olduğunu unutmayalım. Sağlıkta şiddete hayır diyoruz ama hep birlikte sağlıkta ayrıma, ayrıştırmaya da hayır demeliyiz. Keyifli okumalar, mutlu bayramlar.

Selim GÜNAY

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (2)
  • Sukran Kılbaş

    Ellerinize ve yüreğinize sağlık. Konunun hakkını vermişsiniz. Kutlarım

    Yanıtla
    +6
    -0
  • Gülçin Yenilmez

    Çok teşekkür ederiz sesimizi duyurduğunuz için ağzınıza kaleminize sağlık…

    Yanıtla
    +1
    -0


HIZLI YORUM YAP