Neyi Arıyoruz?

Neyi Arıyoruz?

ABONE OL
20 Şubat 2024 20:22
Neyi Arıyoruz?
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Hayat boyunca bir şeyler arıyor, bir şeylerin peşinden koşuyoruz. Arzularımız, bir şeylere sahip olmak ve kaybettiklerimize tekrar kavuşmak arasında gidip geliyor.

Hangi duygu daha baskın ondan da emin değiliz. Arzuların peşinden mi koşmak, kaybettiklerimizin mi…

Kimimiz mevlasını, kimimiz sevdasını, kimimiz rahatını, kimimiz geçmişini, kimimiz geleceğini, kimimiz gençliğini, kimimiz hakikati ve kimimiz de kendini arıyor.

Aslında tüm bu arayışlarda önemli olan onlara yüklediğimiz anlam. Arayış, insanın sahip olup da türlü sebeplerle yitirdiklerini arama ya da elde etmek istediği amaca ulaşmak gayreti şeklinde gerçekleşir. Birinci kısım arayışlar geçmiş, anılar, güzellik, güç, sağlık vb. için. Bu arayışlar için yaşayanlar bir şeylerin, bir zamanların özlemi içinde olanlardır. Bir daha hiçbir zaman ulaşamayacakları, ellerinden uçup gidene özlem. Sahipken pek de kıymeti bilmediklerimiz.

Hangi arayışlar anlamlıdır peki? Hiçbir zaman geri gelmeyecek olanlar, yani zamana yenik düşenler mi? Yoksa zaman ve mekâna sığmayanlar mı?

Birincisi için zaten yapacak pek de bir şey yok. Dünyanın sultanı da olsanız zamana yenik düşmeniz kaçınılmaz.

O yüzden bir takım arayışlar kaybettiğin bir şeyi bulmaktan ziyade o günlere özlem duymaktır sadece.

Öyle ya da böyle yaşanmış gitmiş bir zamana bakış, nostaljik bir iç çekişten öteye bir anlam ifade etmeyecektir.

Zamana yenik düşmeyen arayışlar peşinde koşmak, zamana direnen, zamana sığmayan arayışlardır.

Hakikat arayışı en anlamlı arayıştır. Bir yolculuktur hakikat yolculuğu. Bir varış değildir. Keşfetme arzusu ve zevkidir.

Mesela ölümle karşılaşılan hakikat herkes için özeldir ve herkes bir kere tadar. Ölümün tecrübesi yoktur.

Hayatınıza katacağınız anlama göre ölüm hakikati de bir sır perdesinin aralanması olabilir. Bu yüzden ölmeden önce ölebilme sırrına vakıf olan Mevlana gönüllü insanlar için ölüm bir vuslattır. “Şeb-i aruzdur.”

İnsan, bulamayacağını, bir daha ulaşamayacağını bile bile zamana yenik düşen ne varsa onu özlemle arıyor. Asıl olan nedir sormuyoruz çoğu zaman.

Kudretli olmak, sıhhatli olmak, güzel olmak, her istediğini yemek sadece belli bir dönemin gerçekliği ve günü gelince elinizden uçup gitmesi kaçınılmaz. Bütün bunlar hayatın doğal akışının durakları. En dramatik olan da bu yolculukta bindiğiniz hayat otobüsünün geçtiğiniz duraklara tekrar uğrama şansının olmaması.

O zaman hayatı anlamlı kılan, peşinden koşulacak hakikat nedir?

İnsanın hakikat arayışı nedir? Hakikatin esiri mi olunur, sevdalısı mı? Yalan dünyada hakikat arayışı olur mu? Yalan dünyanın anlamı olur mu? Gerçek nedir? Gerçek mutluluk nedir? Nerdedir? Bulanlar kimlerdir? Bulanların bize faydası var mıdır?

Aramaya ve anlama çabasına devam…

Sevgi ve saygılarımla….

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP