MEMUR BÜYÜKŞEHİR TAZMİNATI İSTİYOR!

MEMUR BÜYÜKŞEHİR TAZMİNATI İSTİYOR!

ABONE OL
18 Şubat 2024 18:25
MEMUR BÜYÜKŞEHİR TAZMİNATI İSTİYOR!
6

BEĞENDİM

ABONE OL

90’lı yıllarda ülkemizde gündemden düşmeyen, bu ay veriler nasıl gelecek acaba diye merakla beklenen hatta o dönemlerde canavar diye de tabir edilen enflasyon kavramı son yıllarda maalesef tekrardan hayatımıza girdi.

Merkez Bankasının 2004 tarihli raporunda enflasyon kavramı “fiyatların genel düzeyinin sürekli bir artış göstermesidir” şeklinde tanımlanırken yine aynı raporda yüksek enflasyon ise “satın alma gücünü azaltarak geçim sıkıntısı yarattığı ve bireylerin yaşam kalitesini de olumsuz etkilediği” şeklinde tanımlanmıştır.

Merkez Bankası verilerine göre ülkemizde 2024 yılı ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 6,70 oranında artmıştır. Ocak ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 0,09 puan artarak yüzde 64,86 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu veriler bizlerin tahmini ya da hesapladığı veriler değil bizzat Merkez Bankasının açık kaynaklardan paylaştığı dolayısıyla herhangi bir yorum katmadan olduğu haliyle paylaşılan verilerdir.

Peki bu kadar vahim tabloda özellikle büyükşehirlerde yaşayan memur ne durumda, hangi zorluklarla mücadele ediyor ve ne talep ediyor?

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 75’i otuz büyükşehirde yaşamaktadır. Büyükşehirde yaşayan ya da daha doğru tabirle yaşamak zorunda olan memurların durumu maalesef hiç iç açıcı değil. Yüksek enflasyon neticesinde alım gücünün düşmesi, verilen zamların enflasyon karşısında erimesi ve özellikle konut kira fiyatlarındaki artış memurların yaşam kalitesini oldukça aşağılara çekmektedir.

İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre 4 kişilik bir ailenin İstanbul’da yaşam maliyeti 2023 yılı aralık ayında 49 bin 159 lira olarak hesaplanmıştır. 2023 Kasım ayı verilerine göre ise bir önceki yılın aynı ayına göre kiralar İstanbul’da yüzde 69,2, Ankara’da yüzde 96,3, İzmir’de ise yüzde 76,9 oranında arttı. En düşük memur maaşı yaklaşık otuz üç bin TL ye yükseltilmesine rağmen büyükşehirlerde ortalama kira 17000 TL yani en düşük memur maaşının yarısından daha fazladır. Bu verilere göre büyükşehirde yaşayan bir memur maaşının yarısını kiraya vermektedir.

Kulis bilgilerine göre bugünlerde büyükşehirlerde yaşayan memurlara refah payı adı altında ek ödeme yapılması ile ilgili çalışmalar yapıldığı duyumlarını almaktayız. En son gerçekleşen Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de gündeme gelen bu konu, 2023 yılı toplu görüşme masasında da ilgili sendikalarca talep edilmiş, fakat şu ana kadar bu konuda herhangi bir adım atılmamıştır.

Birçok kurumda memurlar hayat pahalılığından geçim sıkıntısından Anadolu’ya tayin istemekte, imkânı olan daha ucuz illerde yaşamayı başarabilirken gidemeyenler ise çok zor şartlarda hayatlarını sürdürmektedir.

Sosyal devletin bir gereği dezavantajlı grupları desteklemek yöneticilerimizin görevidir. Kamu hizmetinin devamında temel taş olan memurlar bir an evvel adı ister refah payı ister büyükşehir tazminatı olsun kendilerini bir nebze olsun rahatlatacak ek bir ödeme istemektedir. Yöneticiler tarafından memurların bu istediğine kulak verilmesi elzemdir. Her dönemde her iktidarın gündeme getirdiği o meşhur “memuru enflasyonun altında ezdirmeyeceğiz” sözü son yıllarda hiç bu kadar anlam kazanmamıştı.

Sonraki yazılarımızda görüşmek dileğiyle, sevgiyle kalın.

Mutlu haftalar.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (7)
  • Sema

    Başladığınız ilk haftadan beridir çok önemli konulara değinmektesiniz,pazartesi günlerini merak içerisinde bekler olduk başarılarınızın devamını dileriz.

    Yanıtla
    +3
    -0
  • Tolga çevik

    Bilgilendirici ve isteklerin talep edilmesi konusundaki çabanız için teşekkür ederim Selim bey

    Yanıtla
    +3
    -0
  • Gökhan

    Enflasyon toplumların en çok korktuğu ekonomik sorundur. Demisti Süleyman Demirel kesinlikle doğru bi sözmüş. Yaşayan insanlar olarak toplumun bozulduğunu görüyoruz. Umarım kısa zamnda hersey güzel olur.

    Yanıtla
    +5
    -0
  • Ragıp Gelibolu

    Sonunda biz memurların mücadelesini düşünen bir yazar çıktı. Teşekkür eder, davamını dilerim.

    Yanıtla
    +4
    -0
  • Ayşe

    Güzel yazı ellerinize sağlık umarım memurun yaşam kalitesi artar ve içinde bulunduğu geçim sıkıntısı bir an evvel son bulur. Size de teşekkürler doğru ve tarafsız şekilde sorunları gündeme getirdiğiniz için.

    Yanıtla
    +4
    -0
  • BÜLENT

    Büyükşehirde çalışan memurun halinden anlayan birisi. Yazı eser olarak saklanmalı. Büyükşehirlerde memurlar statü sorunu yaşıyor. Kaleminize sağlık selim bey.

    Yanıtla
    +0
    -0
  • Sukran Kılbaş

    Oldukça güncel bir konu. Güzel dile getirilmiş. Ellerinize sağlık

    Yanıtla
    +1
    -0


HIZLI YORUM YAP