Gördün mü?

Gördün mü?

ABONE OL
13 Ocak 2024 12:20
Gördün mü?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Orhan Veli; “Gemliğe doğru denizi göreceksin, sakın şaşırma!” diye uyarmıştı bizi.

Gerçekte görememek, görmekten daha kötü sonuçlar doğurur.

***

Kont Drakula, ısırarak vampir yaptığı İlyas, Dursun ve Temel’e : “Hanginiz en kısa sürede bir genç kızın kanını emerse onu vampirlikten kurtarıp serbest bırakacağım.” demiş.

Önce İlyas’ı göndermişler. İlyas uçup gitmiş ve bir saat sonra dişlerinden kan damlayarak gelmiş ve “Şu kilisenin kulesini görey misinuz?” demiş “İşte orada en genç rahibenin kanunu emdum.”

Sonra Dursun uçup gitmiş ve yarım saat sonra dişlerinden kan damlayarak dönmüş; “Şu şatonun kulesini görey misinuz, işte oradaki lordun kızının kanını emdum.”

En sonunda Temel’e gelmiş sıra. O da uçup gitmiş.  Ancak Temel’in uçup gitmesi ile ağzı burnu kan içinde dönmesi bir olmuş.

Bu kez üçü birden sormuşlar merakla;

“Ne oldu?”

“Şu aşağıdaki beton elektrik direğini göreyi misinuz?” diye sormuş Temel, arkadaşları ve Drakula hep birlikte ; “Evet” cevabını verince, Temel boynunu büküp mahcup sürdürmüş konuşmasını ;” İşte pen göremedum Uşak’lar!”

***

Ahmet Hamdi Tanpınar; “Anadolu, Türk’ün kalbidir.” demişti. Biz de bu kalbin nasıl attığını, nasıl sevdiğini, nasıl acı çektiğini biliyoruz. Ama bizi yönetenlerin bu kalbi dinlediklerini söylemek zor.

***

Churchill’e genç bir gazeteci sormuş; ” Sizce başarılı bir politikacı olmanın sırrı nedir?”

Churchill’ cevap vermiş;” Yarın, bir hafta sonra, bir ay sonra, bir yıl sonra neler olabileceğini önceden öngörebilmeme yeteneğine sahip olmaktır.”

Genç gazeteci tam teşekkür edip gidecekken Churchill “Bir dakika genç dostum!” demiş ” Daha sözüm bitmedi. Asıl önemlisi de sonra tüm bu öngörülerinin niye gerçekleşmediğini izah edebilme yeteneğidir.”

***

Dünyada Churchill’i yalanlayan bir tek lider olmuş; Atatürk! Anadolu’nun bağrından çıkan bir lider olan Atatürk, bu kalbin sesini en iyi duyan ve ona göre hareket eden insandı. O, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken, milletin inancına, kültürüne, tarihine saygılı olmuş, ama aynı zamanda çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için gerekli reformları yapmaktan da geri durmamıştır.

Mahmut Baler Milliyet Gazetesindeki 9.11.1970 tarihli yazısında şu anıyı nakleder.

Serbest Fırka faaliyetinin zararlı ve karanlık bir istikamet almaya ‎başladığı ve Atatürk’ün gidişi beğenmediği günlerde, çevresinde bulunanlardan Refik Koraltan, sohbet anında;‎ ‎”Paşam merak buyurmayın ve üzülmeyin, bunlar hatanın ‎azametini çok kısa bir zamanda idrak edecekler ve yine yüksek himayenize ‎sığınacaklardır. İtimat buyurun Anadolu’nun en ücra bir köşesinde bir ‎çobanın kalbini açtığınız zaman orada Mustafa Kemal yazar, bu böyledir ‎Paşam.” der.

Bunun üzerine Atatürk ‎ ‎yine, sanki bu günleri önceden yaşamış gibi büyük bir öngörü ile şöyle der;

“Beyefendi, Anadolu’nun en ücra bir köşesinde ‎bir köylünün, çobanın kalbini açtığın zaman orada Mustafa ‎Kemal yazdığını zatıâliniz kadar ben de bilirim. Amma benim ‎kadar sizin de bilmenizi istediğim bir şey vardır ki o da şudur: ‎Orada, o çobanın bulunduğu yerin on dakika ilerisindeki bir köy ‎imamı gelip o ismi on dakikada siler, isterse istediği bir başka ‎ismi yazar. Bunu da benim kadar sizin bilmenizi isterim!”

***

Atatürk’ün en büyük eseri, Türk gençliğine emanet ettiği Cumhuriyet’tir. Bu Cumhuriyet, laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bu Cumhuriyet, milletin egemenliğine dayanır. Bu Cumhuriyet, herkesin eşit haklara sahip olduğu, adaletin, özgürlüğün, barışın ve kardeşliğin hüküm sürdüğü bir ülkedir.

Ama ne yazık ki, bugün bu Cumhuriyet, büyük bir tehlike altındadır. İktidardaki zihniyet, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in temel değerlerini yıkmaya çalışmaktadır. Laiklik ilkesini yok saymakta, din ve vicdan özgürlüğünü kısıtlamakta, eğitim sistemini geriletme ve yozlaştırmaktadır. Demokrasiyi ayaklar altına almakta, hukukun üstünlüğünü hiçe saymakta, yargıyı siyasallaştırmakta, basın ve ifade özgürlüğünü baskı altına almaktadır. Sosyal devlet ilkesini unutmakta, yoksulluğu, işsizliği, yolsuzluğu artırmakta, gelir adaletsizliğini derinleştirmektedir. Milli egemenliği teslim etmekte, dış politikada başarısızlık üstüne başarısızlık yaşamakta, ülkeyi yalnızlaştırmakta, bölünmeye ve iç savaşa sürüklemektedir.

Bu gidişata dur demek, Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük görevdir. Biz, Atatürk’ün izinde yürüyen, Atatürkçü düşünen, Atatürkçü yaşayan gençler olarak, bu görevi yerine getirmek için mücadele edeceğiz. Biz, Anadolu’nun kalbinin sesini duyan, bu kalbi koruyan, bu kalbi yaşatan gençler olarak, Cumhuriyetimizi savunacağız. Biz, Atatürk’ün emanetine sahip çıkacağız. Umarım Türk Milleti, bu gerçeği görür ve bizimle birlikte hareket eder. Görür de biz de Göreme’ye gelmiş turist gibi yaşamaktan kurtulur ve dünya gözüyle bu iktidarın değiştiğini artık görürüz.

Mehmet Uygar KELEŞ

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP