Bürokrasi ve Akademi Filistin için Haykırıyor

Bürokrasi ve Akademi Filistin için Haykırıyor

ABONE OL
7 Mayıs 2024 21:31
Bürokrasi ve Akademi Filistin için Haykırıyor
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Sevgili Tercüman okurları, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Netanyahu’yu soykırımcı olarak niteledi.

İsrail ile diplomatik ilişkileri keseceğini söyledi.

Bogota’da düzenlenen 1 Mayıs mitinginde konuşan Petro, Netanyahu ile ilişkilerin kesilmesi gerektiğini söyleyerek, İsrail devletinin soykırımcı bir başbakana sahip olduğunu belirtti.

Etrafına toplanan destekçilerine, bütün bir halkın yok edilmesine sessiz kalmayacağını ifade eden Petro, Filistin’deki ölümleri, insanlığın ölümüyle bir tuttu.

Buna karşılık İsrail, Gustavo Petro’yu antisemitist ilan etti ve Petro’nun bu konuşmasını Hamas’a ödül vermek olarak yorumladı.

İsrail Dışişleri Bakanı, ‘Israel Katz X’te yaptığı paylaşımda, ” Kolombiya Devlet Başkanı’nın, Hamas katillerini ve tecavüzcülerini ödüllendireceğine söz verdiğini ve bugün bunu yerine getirdiğini” yazarak, düşüncelerini dünya kamuoyuna aktardı.

İsrail Dışişleri Bakanı bu yönde bir iletimde bulunsa da; dünyanın birçok bölgesinde İsrail’in, Filistin’e yaptığı zulüm, soykırım olarak kabul görüyor ve yürekler Filistin için haykırıyor!

Her geçen gün insanların Netanyahu’ya olan nefreti ve tepkisi artıyor.

Son günlerde akademik sahada; ABD Üniversitelerinde, Netanyahu’ya karşı artan protestolar, İsrail’le karşı gösterilen tepkilerin en çok konuşulanları arasında.

George Washington Üniversitesi’nde öğrenciler çadır ve stant kurarak, İsrail’i protesto ediyorlar.

Çadırların ve stantların kurulduğu mekân ise, çok kritik bir noktada.

Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı, çadırların ve stantların kurulduğu alana çok kısa mesafede.

Bu sayede devlet yetkililerinin protestoları görmemesine imkân yok.

Eylemlerini sürdüren öğrenciler, Amerika Birleşik Devletleri tarafından antisemitik ve Hamas yanlısı olmakla suçlanıyorlar.

Ancak kampüsteki eylemleri izlediğimizde, antisemitik ve Hamas yanlısı sloganlara rastlamıyoruz.

Bilakis, üniversite öğrencileri; “Gazze’de soykırım dursun, silahlar sussun ve Filistin’e özgürlük” sloganlarından başka bir şey haykırmıyorlar!

Çadır ve stant kuran öğrenciler içinde çok azı Müslüman olmakla beraber; siyahlar, Asyalılar, İngilizler, beyaz Amerikalılar ve daha birçok etnik kökenden öğrenci var.

Öğrenciler aynı zamanda üniversitelerin, İsrail hükümeti ve şirketleriyle ticari iş yapılmasının sonlandırılmasını da istiyorlar.

George Washington Üniversitesi’nin adıyla müsemma anıtı; Filistin bayrakları ve ateşkes çağrıları yazılı pankartlarla öğrenciler tarafından donatılmış.

ABD’de öğrenci eylemleri günlerdir sürmekte.

Bu arada insanı sevindiren bir şey var ki, o da; çadır ve stant kurup, eylem yapan öğrencilere polis müdahale etmiyor.

Öğrenciler herhangi bir şiddet eylemine başvurmadıkları için protestolar olaysız geçiyor.

Üniversite yönetimi eylemcilerin dağılması için, polisi devreye sokmak isterken, polis; ifade özgürlüğünü kullanan öğrencilere müdahale etmeyeceklerini açıklamış.

Polisin bu tavrı demokrasi gönüllülerini sevindiriyor.

Ancak ABD’nin tüm bölgelerinde polisin aynı tutumu sergilemediğini belirtmek gerekiyor.

Amerika’da, anayasanın birinci maddesi, ifade ve fikir özgürlüğü olmasına rağmen, bunu çok iyi bilen üniversite yetkilileri, buna rağmen polisi göreve çağırıyorlar.

Mesele İsrail katliamı olunca, akademik akıl dahi ifade özgürlüğüne saygı duymayabiliyor.

Çünkü, Amerika’da üniversitelerin önemli bir kısmı, Yahudi asıllı iş adamlarının desteğiyle fonlanıyor.

Örneğin:
Pensilya Üniversitesi’ne, 100 milyon dolar bağış yapan Yahudi bir iş insanı, İsrail’i kınayan rektörün derhal istifa etmesinin gerektiğini, aksi halde bağış parasını geri çekeceğini söyleyerek, üniversiteyi tehdit etmişti.

En sonunda rektör istifa etmek zorunda kalmıştı.

Aynı günlerde benzeri bir hadise, Harvard’ta yaşandı.

Akademik kadrolar korku duyuyorlar ve kaygılılar; ne yazık ki, bir o kadar da çaresizler!

Amerika’da, Filistin için eylem yapan öğrenciler, seslerini duyurmak için sokaklara indiğinde, eylemleri şiddetsiz olmasına rağmen; kalabalıklaşan gösterilerden rahatsız olan ABD yönetimi, polis zoruyla öğrencileri gözaltına alıyor.

Son günlerde gözaltına alınan öğrenci sayısı 1000’i geçti.

ABD’nin, Los Angeles kentindeki, Kalifornya Üniversitesi kampüsüne, gece yarısı sevk edilen polisler, protesto yapan bir grup öğrencinin kampını dağıttı.

Aynı üniversitenin kampüsünde, polislerin sevkinden bir önceki gün, maskeli bir grup, Filistin yanlısı öğrencilere saldırdı ve bazı öğrenciler yaralandı.

Fakat, dünya çapında İsrail’i kınama eylemleri; öğrenciler, ülke halkları tarafından her geçen gün artarak devam ediyor.

Mozambik, protesto eylemini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde; tüm şiddeti kınayan karar tasarısını oylayarak ortaya koydu.

Bolivya, İsrail ile dış ilişkilerini sürdürmeme konusundaki kararında ısrar ediyor.

Amerika’da ve dünyanın birçok yerinde Netanyahu’ya ve İsrail devletine yönelik eylemler; bürokratik ve akademik olarak devam ediyor.

Büyüyen protestolar hepimizin umut ettiği gibi; en kısa zamanda militarist rüzgarı durdurmak için başarılı olur.

Heybet AKDOĞAN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP