Erdem nedir?
Başkalarına da kalsın diye, zor zamanlarda insanların yalnızca zaruri ihtiyaçlarını almasıdır.
Erdemli toplumun bireyleri diğerkâm olur, meselelere geniş aile gözüyle bakar. Kendindeki kaygıların başkalarında da olduğunu bilir.
Salgın süreci ve sonrasındaki tablolar üzerinden hâlimiz…
Düzen
İnsanın duygu ve düşünce dünyasına hâkim olmasıdır; kritik vaziyette nefsine gem vurması, kendini tutabilmesidir.
Duygu ve düşünce dünyasına çeki düzen veren insan dükkân yağmalamaz, yollarda korna çalmaz, sollama yapmaz. Yalnızca anlayışlı tavırlar sergiler; aynı tavrın sergilenmesini bekler.
Özveri
Daha iyi bir toplum, daha iyi bir dünya için her insanın işine, mesleğine ve sorumluluklarına dört elle sarılması ve elinden gelenin en iyisini ortaya koyma çabasıdır.
Dersine geç kalmamak için hızlı adımlarla yol alan öğretmen, yol kenarında temizlik yapan belediye personeline gönülden selam verir. Ne güzel tablodur bu.
Onur
Onur, fırtınanın gözünde insanın sakin kalabilmesi, hâl vaziyet ne olursa olsun kişiliğinden ve duruşundan ödün vermemesidir. Fırsatçılık örneğin, büyük onursuzluktur.
Eğitim
Eğitim hep dillendirildiği gibi insanda istendik yönde davranış değişikliği oluşturmak değildir. Eğitim, insanlığın ve tabiatın yüksek yararının gerektirdiği şekil ve ölçüde kendini gerçekleştirmektir.
Eğitimli bir toplumda kadından erkeğe, büyükten küçüğe herkes ne yapacağını, nasıl davranacağını bilir.
Yetenek ve Eğitim
Eğitim yetenek üzerinde yürür. Yetenekli insanları eğitmek nispeten kolaydır. Kendini gerçekleştirmiş yetenekli eğitilmişler ise, ancak doğru işi ve işi doğru yaparak insanlığa ve tabiata yararlı olabilirler.
Misalen, deprem dört yüz yıl öncesinde de vardı, fay hatları hep aynı güzergâhı takip ediyordu. Mimar Sinan’ın elinden köprüler, camiler, hanlar, hamamlar yüzyıllar sonra ayan beyan ortada. Günümüz için yüz yıl sonrasına kalacak bir yapıdan söz edilebilir mi?
Vicdan
Tek cümleyle vicdan, Tanrı’nın sesini içinde duymaktır. Bu sesi duyanın kalbi ve idraki aydınlanmıştır. Aydın insan vicdan sahibi insandır.
Başat Değer
Başat değer erdemdir. Ancak erdemli insan düzenli olur, özverili olur, duyarlı olur, onurlu, eğitimli ve vicdanlı olur.
Erdemsiz toplum cehennemden farksızdır.
Fuat Oskay
GENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceEKONOMİ
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önce