Su… Hayat kaynağı, canlı, hafızası olan, hikmetin, uyumun, tevazunun, şifanın, gücün, inancın, bilgeliğin, saflığın, temizliğin, yağmurun, bolluğun ve bereketin simgesi; müfrit hallerde ise kontrolsüz yıkıcı gücün, toprak kaymalarının, kar fırtınalarının, tsunamilerin, boranın, sel ve taşkınların sebebi…
Suyun doğası ve felsefesi filozofların ve mutasavvıfların ilham kaynağıdır. Sufizmde su aşk gibi saftır. Suyun akıp yolunu bulması, akarken önüne çıkan engellere takılmaması, taşların ve yosunların arasından akarak yoluna devam etmesi, Sufilerin “Seninle uğraşan hiç kimseyle uğraşma, eğer uğraşırsan onunla aynı yerde kalırsın. Etrafından dolanıp devam et yoluna.” düşüncesinin ilham kaynağıdır. Su uyumdur; suyun girdiği kabın şeklini alması, maddesel boyutta donması, çözülmesi ve buharlaşmasıyla tabiatın değişim ve uyum kanununa işaret eder, tıpkı doğaya uyum sağlayan canlıların hayatta kalabilmesi gibi… Su tevekküldür; en nihayetinde ufacık su birikintileri dahi toprakla hemhal olur, nebata can olur ya da buharlaşarak yağmur olur. Dereler ve nehirler denizlere, okyanuslara akıp gürleşir, bir olur, az iken çok olur. Suyun azizliği, cömertliğinden, bilgeliğinden ve doğadaki bütün canlıların hayat kaynağı olmasındandır.
Su, hayatın annesi, felsefenin babası, bedenimizin denizi, ruhumuzun iç sesidir. Su, suları ıslatamayan Abdurrahim Karakoç’tur; gün batımında ufuktaki kızıllığa bakıp “Sular mı yandı?” diyen Ahmet Haşim’dir; “Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol, git gidebildiğin yere” diyen Orhan Veli’dir; Fuzuli’nin Resulü Ekrem Efendimize “Su Kasidesi” ile seslenişidir; mutasavvıf şair Yunus Emre’nin “Bınar-ıdum erenler kıldı nazar/ Deniz oldum dört yana ırmağıla.” (Hiçtim, mürşidim yol gösterici oldu, ırmak olup denize ulaştım) derken işaret ettiği hakikat ve hikmetin kaynağıdır.
İslam felsefesine göre su, öfkenin ilacıdır. Zira öfke, şeytandandır. Şeytan ateşten yaratılmıştır, ateş su ile söndürülür. Öfkelenince suya girilmesi ya da abdest alınması tavsiyeleri suyun sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliğindendir. Su sesi ise ruhun şifasıdır. Selçuklu Türklerinden kalma Osmanlı geleneklerinde, psikolojik rahatsızlıkların tedavisi, Darüşşifa hanelerinde musiki ve su sesi terapileri yapılırdı. Metafiziksel alanda yapılan araştırmalara göre, canlı olan suyun frekansını değiştiren görsel, işitsel ve koku hafızası vardır. Bu nedenle görülen kötü rüyaların gerçekleşmemesi için akan suya anlatılması ve yine psişik saldırılara, nazar ya da göz değmesi olarak tanımlanan negatif enerji akımlarına karşı okunan duaların üfleme sureti ile suya kodlanarak, kötü enerjilere maruz kalanlara şifa niyetine içirilmesi tavsiye edilir.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinden, kuraklaşma ve çölleşmeden dolayı oluşabilecek su krizi ve doğanın dengesinin bozulması ile ortaya çıkabilecek kıtlıkların önüne geçilebilmesi ve canlıların hayatta kalabilmesi için ciddi önlemler alınması gerekmektedir.
Dünya bizler için yaratıldı ama bize ait değil… Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde belirtildiği üzere, bir damla sudan yaratılan insanın bedeninin üçte ikisi sudur, tıpkı dünyanın üçte ikisinin sularla kaplı olması gibi. İnsanı, âlemleri, toprağı ve suyu yaratan Allah’a hamd olsun. Niyet edelim bizlerden sonra dünyaya gelecek olan nesillerimiz için doğayı ve su kaynaklarımızı korumaya.
Ez cümle; niyet edelim, su gibi aziz olmaya.
Banu SANCAK
KÖŞE YAZILARI
Az önceKÖŞE YAZILARI
Az önceEKONOMİ
6 saat önceEKONOMİ
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önce