Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda iki gün süren görüşmelerin ardından kabul edilerek yasalaştı. Kanun, noterlik işlemleri, boşanma davaları, ceza infaz kurumlarındaki eğitim hakkı gibi birçok konuda önemli düzenlemeler getiriyor.
Noterlik İşlemlerine Yönelik Değişiklikler
Yeni yasaya göre, noterlik hizmetlerinde kredi kartı ile ödeme yapılabilmesine yasal altyapı sağlandı. Noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen belgelerden kaynaklanan vergi, harç, noterlik ücreti gibi bedeller, nakit veya kredi kartı ile ödenebilecek. Ayrıca el yazısıyla imzalanan noterlik işlemleri, güvenli elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği’nin bilişim sistemine kaydedilecek. Noterlerin tatil günlerinde çalışma düzeni de Türkiye Noterler Birliği’nin görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecek. Ayrıca, Noterlik Ücret Tarifesi her yıl mart ayında değil ocak ayında düzenlenecek.
Boşanma Davalarında Yeniden Dava Açma Süresi Kısaltıldı
Boşanma davasının reddinin kesinleşmesinden sonra ortak hayatı kuramayan çiftler için yeniden dava açma süresi 3 yıldan 1 yıla indirildi. Buna göre, boşanma talebinin reddinden itibaren bir yıl boyunca ortak hayat kurulamazsa, evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve eşlerden biri boşanma talebinde bulunabilecek.
Bölge Adliye Mahkemelerine Başsavcıvekili Atama Usulü Değişiyor
Yasayla birlikte, kamuoyunda “istinaf mahkemeleri” olarak bilinen bölge adliye mahkemelerine cumhuriyet başsavcıvekili atama usulü değiştirildi. Mevcut düzenlemeye göre, kıdemli cumhuriyet savcısı başsavcıvekili olarak görev yapıyordu. Yeni düzenlemeyle, başsavcıvekili atamaları Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yapılacak ve iş durumunun gerekli kıldığı yerlerde birden fazla başsavcıvekili görevlendirilebilecek.
Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) Yeni Düzenlemeler
Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, suçun niteliğinin değişmesi durumunda sanıklara ek savunma hakkı bildirimi yapılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, devlet üniversitelerinin Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurmasına da olanak tanındı.
Ceza İnfaz Kurumlarındaki Hükümlülere Eğitim Hakkı
Hükümlülerin örgün ve yaygın öğretim hakları genişletildi. Açık ceza infaz kurumları ve çocuk eğitimevlerindeki hükümlüler, tüm eğitim türlerinden faydalanabilecek. Diğer ceza infaz kurumlarındaki hükümlüler ise kurum içinde verilebilen yaygın ve açık öğretim programlarından yararlanabilecek. Kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlüler ise kurumsal kapasite ve düzen çerçevesinde, örgün öğretim programlarına katılabilecek.
Hükümlüler, ortaöğretim, ön lisans, lisans ve mesleki yeterlilik gibi sınavlara, ilgili kurumla koordinasyon sağlanarak çevrim içi veya yüz yüze katılabilecek. Ayrıca merkezi sınavlar ve açık öğretim kurumları sınavlarına ceza infaz kurumlarında katılmaları sağlanacak. Eğitim ve sınav süreciyle ilgili düzenlemeler Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) görüşleri alınarak Adalet Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak.
Yeni yasa ile noterlik ve adalet alanındaki işlemlerin düzenlenmesi hedeflenirken, özellikle hükümlülerin eğitim haklarının genişletilmesi ve ceza infaz kurumlarında eğitim olanaklarının iyileştirilmesi gibi adımlar atılmış oldu.
GENEL
Az önceEKONOMİ
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceEKONOMİ
Az önceGENEL
Az önceTercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.