Tuva Cihangir Atasever’den Uzay Seferi: Türk ve Azerbaycan Bayrakları Yanyana

Tuva Cihangir Atasever’den Uzay Seferi: Türk ve Azerbaycan Bayrakları Yanyana

Türkiye'nin ikinci uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı araştırma uçuşunu bugün Virgin Galactic'e ait "VSS Unity" adlı uzay aracıyla yapacak.

ABONE OL
8 Haziran 2024 17:14
Tuva Cihangir Atasever’den Uzay Seferi: Türk ve Azerbaycan Bayrakları Yanyana
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tuva Cihangir Atasever, bugün gerçekleştireceği uzay seferine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Atasever, uçuş esnasında göğsünde Türk bayrağının hemen yanında Azerbaycan bayrağının da yer alacağını belirterek, “Nasıl yeryüzünde bu iki ülkenin bayrakları yan yanaysa, bu iki millet omuz omuzaysa uzay yolculuğum esnasında da yine yan yana olacaklar,” dedi.

Uzay Bilim Misyonu ve Bilimsel Deneyler
Atasever, bugün yapılacak “Türk Uzay Bilim Misyonu Yörünge Altı Araştırma Uçuşu”nun, Nisan 2023’te ABD’nin Houston şehrinde başlayan ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) uzanacak Ax-3 görevinin bir parçası olduğunu söyledi. Bu uçuşun herhangi bir ek maliyet doğurmadan icra edileceğini vurgulayan Atasever, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK UZAY ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) olarak bu eğitim adımını bilimsel misyona dönüştürdüklerini ifade etti. “Yedi farklı bilimsel deney seçtik. Bunların uzay aracına entegrasyonu üzerinde aylardır çalışıyoruz,” diye ekledi.

Uçuş Öncesi Son Hazırlıklar
Atasever, 28 Mayıs’ta ABD’de Axiom Space tesislerinde deneylerle ilgili çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve şu anda New Mexico’da fırlatmanın gerçekleşeceği Spaceport tesisinde bulunduklarını belirtti. Bu hafta boyunca uçuşa yönelik eğitimler aldıklarını ifade eden Atasever, mikro yer çekimi ortamında deney ekipmanlarını test etmek üzere aerobik uçuşlar gerçekleştirdiklerini anlattı.

Yanına Alacağı Eşyalar
Uzaya giderken yanına alacağı eşyalarla ilgili de bilgi veren Atasever, “Cumhurbaşkanımızın Nisan 2023’te TEKNOFEST’teki tanıtımımızda teslim ettiği bayrak benimle birlikte olacak. Annemin memleketi olan Azerbaycan bayrağı da Türk bayrağının hemen yanında göğsümde yer alacak. Buna ek olarak ailemin ve yakın çalışma arkadaşlarımın kıymetli gördüğü bazı minik objeler de benimle olacak,” dedi.

VSS Unity ile Uzay Yolculuğu
Atasever’in bugün ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesisinden gerçekleştireceği uzay seferi, Virgin Galactic’in VSS Unity aracıyla yapılacak. Bu, Virgin Galactic’in bu yılki ikinci ve toplamda 12’nci uzay uçuşu olacak. Uçuşun ardından VSS Unity emekliye ayrılacak.

Taşıyıcı Uçakla Havalanıyor
VSS Unity, hibrit itki sistemiyle çalışan ve yeniden kullanılabilir bir yörünge altı uzay aracı olarak dikkat çekiyor. Sahip olduğu hibrit roket motoru, VSS Unity’nin yaklaşık 60 saniyede ses hızının üç katı hıza ulaşmasını sağlıyor. VSS Unity, özel yapım, dört motorlu, çift gövdeli bir taşıyıcı uçakla havalanıyor. Bu uçak, yaklaşık 50 bin fit irtifaya kadar çıkabiliyor.

Uçuş Detayları
Atasever’in de yer alacağı Galactic 07 uçuşunda, VSS Unity uzay aracının taşıyıcı araçla yaklaşık 45 bin fit irtifaya erişmesi ve ardından hibrit roket motorunun ateşlenmesiyle yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşması öngörülüyor. Roket motorunun yanmayı bitirdiği andan itibaren, serbest düşüş fazına geçmesi ve bu andan itibaren mikro yer çekimi koşullarının oluşması bekleniyor. Yaklaşık 3 dakika sürecek serbest düşüş fazından sonra aracın atmosfere tekrar giriş yaparak kalktığı piste doğru süzülerek inmesi öngörülüyor. Uzaya gidişte ve dönüşte sorunsuz ve güvenli bir yolculuğun sağlanması için uçuşa iki uzman pilot liderlik ediyor.

Virgin Galactic’in Gelecek Planları
Virgin Galactic, yeni nesil Delta uzay gemilerinin üretimine yöneldi. Delta sınıfı uzay gemilerinin, VSS Unity’nin aylık kapasitesinin 12 katı kapasiteyle ayda 8 uzay görevini gerçekleştirebilecek şekilde inşa edildiği belirtildi. Atasever’in katılacağı Galactic 07 uçuşu, VSS Unity’nin son ticari uçuşu olması açısından büyük önem taşıyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP