Türkiye’nin pasaport ücreti ‘uçtu’

Türkiye’nin pasaport ücreti ‘uçtu’

Türk pasaportu, Avrupa ve gelişmiş ülkelerin pasaportlarından iki kat daha pahalı durumda... Türkiye'de bir emekli, maaşının yüzde 65'ini, asgari ücretli ise yarısını pasaport ücreti olarak veriyor.

ABONE OL
6 Eylül 2024 02:07
Türkiye’nin pasaport ücreti ‘uçtu’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de pasaport harçları, defter parası ile birlikte 3 yıl ve daha uzun süreli pasaportlar için toplam 8 bin 623 TL (yaklaşık 229 Euro) olarak uygulanıyor. Ancak yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için aynı pasaport ücreti, tüm masraflar (pasaport harcı, defter parası ve posta) dahil 105 Euro olarak belirlenmiş durumda. Bu durum, Türkiye’de yaşayan bir kişinin, yurt dışındaki bir Türk vatandaşından iki kattan fazla pasaport ücreti ödediği anlamına geliyor.

Türkiye’deki ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda, emekli aylıkları, asgari ücretler ve ortalama maaşlar, Avrupa’dakilere kıyasla oldukça düşük seviyede. Türkiye’de ortalama gelir, Avrupa’dakilerin yaklaşık beşte biri seviyesinde iken, Türk vatandaşları pasaport için iki katı daha fazla ücret ödemek zorunda kalıyor. Buna ek olarak, Türk pasaportu dünyanın en pahalı pasaportları arasında yer alıyor.

Avrupa Ülkelerinde Durum Farklı

Dünyanın en geçerli pasaportları arasında yer alan Almanya, Fransa ve Japonya pasaportları ile 194 ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor. Buna karşın, bu ülkelerde pasaport ücretleri Türk pasaportuna göre çok daha ucuz. Almanya’da 10 yıl süreli pasaport 101 Euro, Fransa’da ise 96 Euro gibi rakamlarla alınabiliyor. Türkiye’de ise benzer bir pasaport ücreti 229 Euro’ya kadar çıkabiliyor.

Türkiye’deki Emeklilerin Durumu Zorlaşıyor

Türkiye’de emekli maaşı ile geçinen vatandaşlar, pasaport almak istediklerinde yüksek ücretler ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle zorlanıyor. Ortalama 340 Euro’ya denk gelen bir emekli maaşı ile geçinen Türk vatandaşları, son yıllarda değer kaybeden Türk pasaportu ile 199 ülkeden 52’sine vizesiz giremiyor.

Dünya Genelinde Pasaport Ücretleri

Diğer ülkelerdeki pasaport ücretleri ise şöyle: Hollanda’da 10 yıllık pasaport 158 Euro, İsviçre’de 140 Euro, Avusturya’da 76 Euro, ABD’de 130 Dolar, İngiltere’de 124 Sterlin, Japonya’da 117 Euro, Meksika’da 164 Euro ve Avustralya’da 221 Euro.

Türkiye’den daha pahalı pasaport veren ülkeler ise Suriye ve Lübnan olarak sıralanıyor. Suriye’de 10 yıllık pasaport ücreti 600 Euro’ya kadar çıkarken, Lübnan’da bu rakam 760 Euro’yu buluyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP