Türkiye’nin BRICS Üyeliği Başvurusu Hakkında Ankara’dan Sessizlik

Türkiye’nin BRICS Üyeliği Başvurusu Hakkında Ankara’dan Sessizlik

Prof. Dr. Köni, "Türkiye BRICS'e üyelik için başvurdu" iddiaları ile ilgili olarak, "Ankara sessiz. Neden? Çünkü kimin karşı çıktığını, kimin desteklediğini görmek istiyor. AB bir hayal ama BRICS gerçek" dedi.

ABONE OL
11 Eylül 2024 09:12
Türkiye’nin BRICS Üyeliği Başvurusu Hakkında Ankara’dan Sessizlik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’nın, Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusunda bulunduğunu açıklamasına rağmen Ankara, bu konuda sessizliğini sürdürüyor. Türkiye’nin katılım konusunda istekli olduğu bilinse de, BRICS üyelerinin Türkiye’nin üyeliğine nasıl yaklaştığına dair henüz bir netlik bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya’nın Kazan kentinde düzenlenecek 16. BRICS toplantısı, Türkiye’nin bu konuda atacağı adımlar açısından merakla bekleniyor. Hem Türkiye’nin sessizliği hem de Rusya’nın yaptığı açıklamalar, uzmanlar tarafından farklı şekillerde değerlendiriliyor.

“NATO İle İlgisi Yok”

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Köni, Türkiye’nin BRICS üyeliğiyle ilgili sessizliğini yorumlarken, Türkiye’nin yeni ekonomik arayışlar içinde olduğunu belirtti. Köni, BRICS’in bir güvenlik kuruluşu olmadığını vurgulayarak, “Bu durum ekonomi ile ilgili ve NATO ile hiçbir ilgisi yok. BRICS içinde birbiriyle uyumlu ve uyumsuz devletler var. Hindistan, Müslüman ülkelerden rahatsız ancak Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran bu kuruluşun üyesi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi artık hayal oldu ama stratejik açıdan Türkiye’yi yanlarında tutmak istiyorlar” dedi.

Denge Politikaları

Ankara’nın Rusya ile ilişkilerinin iyi bir düzeyde olduğuna dikkat çeken Köni, Türkiye’nin uzun yıllardır denge politikaları izlediğini belirtti. Köni, “Türkiye, 1945’ten beri bir denge politikası uyguluyor. Avrupa Birliği ile bir Gümrük Birliği anlaşması yok, dolayısıyla ABD gibi ülkelerden yaptırım yediğinizde bir diğer sistem içinde ekonominizi canlı tutabilirsiniz. Türkiye’nin sessiz kalmasının nedeni tepkileri gözlemlemek. BRICS üyeleri arasında itiraz eden ülkeler olup olmadığını değerlendiriyorlar. Gelecek tepkilere göre bir yol haritası belirlenecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı ekim ayındaki toplantıda BRICS üyelerinin değerlendirmelerini göreceğiz. Bu başvuru, Türkiye ekonomisi için olumlu sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.

Ankara Tepkileri Bekliyor

Prof. Dr. Köni, Türkiye’nin Türk dünyasında önemli bir ağırlığa sahip olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin BRICS sistemi içinde yer alması bazı ülkeleri rahatsız edebilir. Dışişleri Bakanlığı’nın sessizliğinin sebebi bu olabilir. Şu an için reaksiyonları görmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

BRICS üyeliği konusundaki gelişmelerin, Türkiye’nin ekonomik ve diplomatik duruşu üzerindeki etkileri önümüzdeki süreçte netlik kazanacak.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP