Siber Dolandırıcılar HGS ve İSPARK Kullanıcılarını Hedef Alıyor

Siber Dolandırıcılar HGS ve İSPARK Kullanıcılarını Hedef Alıyor

Son aylarda, siber dolandırıcılar sahte avukat isimleri kullanarak Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve İstanbul Park Etme ve Rezervasyon Sistemi'ni (İSPARK) kullanan vatandaşları hedef alıyor. Vatandaşlara ödenmemiş HGS borçları olduğu yalanıyla gönderilen SMS'lerde, sahte avukat ismi kullanılarak kişilerin dolandırılması amaçlanıyor. Uzmanlar, bu tarz mesajları alan kişilerin linke tıklamadan önce ilgili kurumu telefonla arayarak veya resmi internet sitesine girerek borçlarını sorgulamalarını öneriyor.

ABONE OL
22 Mart 2024 23:25
Siber Dolandırıcılar HGS ve İSPARK Kullanıcılarını Hedef Alıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son aylarda, siber dolandırıcılar tarafından sahte avukat isimleri kullanılarak Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve İstanbul Park Etme ve Rezervasyon Sistemi’ni (İSPARK) kullanan vatandaşlar hedef alınıyor. Dolandırıcılar, vatandaşlara ödenmemiş HGS borçları olduğu yalanıyla SMS göndererek kişileri dolandırmaya çalışıyor.

Gönderilen sahte mesajlarda, kişilere ödenmemiş HGS borçlarının bulunduğu ve icra işlemlerinin başlatılmaması için ödeme yapmaları gerektiği belirtiliyor. Bu mesajlarda sahte bir avukat ismi kullanılarak kişilerin kandırılması hedefleniyor. Mesajlarda bulunan linke tıklanmasıyla birlikte, kişiler sahte bir sayfaya yönlendirilerek kimlik bilgilerini ve kredi kartı bilgilerini girmeleri isteniyor.

Uzmanlar, bu tarz dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Bu tür mesajlar alan kişilerin, linklere tıklamadan önce ilgili kurumu telefonla arayarak veya resmi internet sitesine girerek borçlarını sorgulamaları öneriliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgin Metin, siber suçların dünya genelinde büyük boyutlara ulaştığını belirtiyor. Prof. Dr. Metin’e göre, siber suçlar dünya genelinde 8 trilyon dolara kadar ulaşabilir ve bu suçlar her geçen gün artmaktadır.

Siber dolandırıcıların, özellikle pandemi döneminde online kaynaklara erişimin artmasıyla birlikte daha aktif hale geldiği ifade ediliyor. Dolandırıcılar, hackledikleri web siteleri üzerinden kişilere ait bilgilere ulaşarak dolandırıcılık girişimlerinde bulunabiliyorlar.

Prof. Dr. Metin’e göre, bu tarz dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşların dikkatli olmaları ve sahte mesajlara itibar etmemeleri gerekiyor. Özellikle linklere tıklanmaması ve ilgili kuruluşların resmi kanalları üzerinden doğrulama yapılması önem taşıyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP