Miçotakis Türkiye’ye Geliyor

Miçotakis Türkiye’ye Geliyor

ABONE OL
13 Mayıs 2024 01:26
Miçotakis Türkiye’ye Geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sevgili Tercüman okurları, 13 Mayıs’ta Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Türkiye’ye geliyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Yerapetritis, SKAI FM radyosuna verdiği röportajda, “Türk-Yunan liderlerinin yapacakları buluşmanın, diğer tüm ülke liderlerinin yaptıkları ikili görüşmeler gibi olağan değerlendirilmesi gerektiğini” söyledi.

Miçotakis ve Erdoğan buluşmasının, krizleri bertaraf etmek için ve sonraki adımları atmak için önemli olduğunu ifade eden Yerapetritis, her iki liderin yapacağı görüşmenin dramatize edilmemesi yönünde bir temennide bulundu.

Türk-Yunan ilişkilerine kısa bir süre önce Kariye Camii’nin ibadete açılması damga vurmuştu.

İki ülke ilişkilerini kritik yönde etkileyen bu gelişme, Yunan muhalif siyaseti tarafından eleştirilmişti.

Fakat Yerapetritis, özellikle bu konuyu tekrar hatırlatarak, Yunanistan halkının memnuniyetsizliğinin olduğunu ancak bu kararın yeni değil, 2020’de alınmış bir karar olduğuna dair diplomatik bir gönderme bulundu.

Dışişleri Bakanı konuşmasının sonunda, “Türk-Yunan yakınlaşmasından beklentimiz sükûnet dolu bir dönemdir.” diyerek ülkesi adına beklentisini ifade etti.


Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlığın en büyüğü, 2021’de süren Doğu Akdeniz gerilimiydi.

Bununla birlikte 2022 Şubat’ında Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla beraber, Ege sorunu üzerinden merkezi gerilimler yaşanmaya başlamıştı.

Yunanistan’ın, Doğu Ege adalarını silahlandırmadaki tutumu, iki ülke arasında yaşanan tansiyonu daha fazla yükseltmişti.

Bu olumsuz durumların devam ettiği bir dönemde, Türkiye’de meydana gelen 6 Şubat depremleri sonrasında, ikili ilişkilerde doğal olarak bir yumuşama oluşmuştu.

Yunanistan, Türkiye’ye yardımlarda bulunarak, arama-kurtarma ekiplerini, komşu ülkesine yollamıştı.

Depremden sonra yapılan yardımlaşma nedeniyle, iki tarafın beyanlarında oldukça ılımlı mesajlar yer alıyordu.

Daha sonra, 11-12 Temmuz 2023’te, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, iyimser bir ruh haliyle görüşmüşlerdi.

İki ülke arasında çoklu iletişim kanallarının açılmasına katkı sunan bu görüşme, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi diye ifade edilen bir mutabakatın uygulamaya konulmasını sağlamıştı.

Bugüne kadar, iki ülke arasındaki diplomatik birliktelik devamlılığını korudu.

Görüldüğü kadarıyla, Türkiye ve Yunanistan ilişkileri, her iki ülke lideri nezdinde bir istikrara kavuşturulmak isteniyor.

Miçotakis’in, Türkiye’ye gelmeden önce yaptığı açıklamalar bu minvalde.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler, 13 Mayıs’ta Miçotakis’in, Türkiye’ye gelmesiyle ileri bir nokta olarak okunuyor.

Miçotakis, yaklaşan Türkiye ziyareti öncesi, Yunan medyasına bu bağlamda bir açıklamada bulunarak, “Türk-Yunan yakınlaşmasıyla ileriye doğru bir adım atmak” cümlesini kurdu.

Miçotakis’in değerlendirmesini esas olarak kabul ettiğimizde, Türk-Yunan ilişkileri ileriye dönük büyük bir potansiyele sahip gözüküyor.

SKAI televizyonuna konuşan Miçotakis, Ege Denizi konusuna atfen, istikrarlı ve sakin bir dönemin yaşandığını söylüyor.

Yasa dışı göç meselesinde de kayda değer bir azalma olduğunu aktaran Miçotakis, kapıda vize uygulamasının yerel ekonomiye katkı sağladığını vurguladı.

Miçotakis’in yapmış olduğu açıklamaları düşündüğümüzde, iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar ve karşılıklı hoşgörü siyaseti, iki taraf için de getirisi yüksek olan stratejik hedefleri çağrıştırıyor.

Bu bakımdan Türkiye-Yunanistan arasındaki jeopolitik sorunlar, ticaret, turizm ve güven artırıcı önlemler, her iki ülkenin şimdilik özen gösterdiği mevzulardır.

Özet şeklinde açıklanan ve ön bilgileri verilen Miçotakis’in 13 Mayıs Türkiye ziyaretinin detaylarını, şimdilik bu kadarıyla yorumlayabilsek de; iki liderin buluşmasından sonra daha net ve daha detaylı değerlendirebilme olanağına sahip olacağız.

Heybet AKDOĞAN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP