MEB’den Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurslarına Yönelik Yeni Düzenlemeler

MEB’den Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurslarına Yönelik Yeni Düzenlemeler

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 20.09.2024 tarih ve 114122709 sayılı yazılarında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde ehliyet sınavlarına yönelik yeni düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
8 Ekim 2024 22:40
MEB’den Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurslarına Yönelik Yeni Düzenlemeler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, 20 Eylül 2024 tarihli ve 114122709 sayılı yazısında, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yapılan düzenlemelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Söz konusu düzenlemeler, 9 Temmuz 2024 tarihli ve 32597 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliklerine dayanıyor. Ülke genelinde uygulama birliğinin sağlanması amacıyla aşağıdaki hususlar vurgulandı:

İlçelerdeki güzergahların iki farklı rota şeklinde düzenlenmesi zorunlu hale getirildi. Bu güzergahların 9 Ocak 2025 tarihine kadar oluşturulup onaylanması gerekiyor.
Güzergah üzerinde bulunması gereken uygulama alanlarının mümkünse bir arada, değilse yakın mesafede oluşturulması gerektiği belirtildi.
Kursiyerlerin sınava girebilecek düzeye ulaştığına, son direksiyon eğitimi dersini veren usta öğretici karar verecek. Onay kodu MEB Ajanda uygulaması üzerinden sisteme girilecek.
9 Ocak 2025 tarihinden itibaren kursiyerlerin yeni T.C. kimlik kartı ibraz etme zorunluluğu getirildi.
Kursiyer kayıtlarında fotoğraf çekimlerinin 9 Ocak 2025 tarihine kadar tamamlanması ve bu uygulamanın Şubat 2025 döneminde başlaması gerektiği duyuruldu.
Kapatılan kurslarda kayıtlı kursiyerlerin başka kurslara nakil işlemleri, Valilik onayıyla Bakanlığa bildirilecek.
Otomatik şanzımandan manuel şanzımana veya tam tersi geçiş işlemleri, il milli eğitim müdürlüklerince yapılacak.
Direksiyon eğitimi uygulama sınavlarından başarısız olan kursiyerler, ikinci dört sınav hakkını kullanmak üzere başka bir ildeki kursa nakil talebinde bulunabilecek.
Teorik veya direksiyon eğitimi sınavlarına mazeret nedeniyle katılamayanların raporlarının sisteme işlenmesiyle ilgili yeni düzenlemeler getirildi.
Direksiyon eğitimi sınavlarında yoğunluk oluşması durumunda, sınav yürütme komisyonlarının sınav alanlarına dengeli olarak yönlendirileceği açıklandı.
Göreve gelmeyen sınav komisyonu üyelerine üç sınav dönemi görev verilmeyecek.
Sınav güzergahlarının önceden incelenerek gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği vurgulandı.
İl sınav sorumlularının görev dağılımları ve denetim raporlarının sisteme girilmesiyle ilgili düzenlemeler yapıldı.
Direksiyon sınavında araç arızalanması durumunda, “Sınav Aracı Değişiklik Formu”nun düzenleneceği bildirildi.
Geri gitme uygulamasında komisyon üyelerinin araçtan inerek değerlendirme yapması gerekecek.
Sınavlarda park sensörleri ve geri görüş kamerası olan araçların bu özelliklerinin kullanılabileceği belirtildi.
Sürücü belgesinde otomatik şanzımanlı araç kullanacağı belirtilenlerin, manuel vitesli sertifika aldıklarında diğer manuel araçları da kullanabileceği açıklandı.
Sürücü belgelerinin dönüştürülme süresine ilişkin düzenleme kaldırıldı.
Bakanlık temsilcisi görevlendirilmesi halinde, şoförlerin temsilcinin görev yapacağı ilçeye yakın bölgelerden görevlendirileceği belirtildi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Tercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.