Mardin’in Uluköy Mahallesi’nde, Geç Roma, Erken Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi kalıntılar arasında yer alan bir mağarada, Mardin Müze Müdürlüğü öncülüğünde geçen yıl kurtarma kazısı başlatıldı. Kazılar, Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş ve ekibi tarafından yürütülmektedir.
Kazı Bulguları
Kazı çalışmalarında ilk sezon 200 bin yıllık buluntulara ulaşılırken, bu yıl yapılan kazılarda 23 metre uzunluğunda ve 16 metre derinliğinde olan mağaranın daha derin katmanlarında Paleolitik Çağ’a ait 450 bin yıllık buluntular elde edildi. Doç. Dr. Kodaş, bu kazıların bölgenin milattan önce 500 binlerden 50 binlere kadar olan kültürel ve teknik gelişimine dair önemli bilgiler sunduğunu belirtti.
Kazılarda, dönemine özgü yontma taş buluntuları ve çok sayıda kemik parçası bulundu. Bu buluntuların, dönemin hayvan popülasyonları ve insanların beslenme şekilleri hakkında değerli bilgiler sunduğu vurgulandı.
İlk Mağara Kazısı
Kuzey Mezopotamya bölgesinde Paleolitik Çağ’a ait çok az araştırma yapıldığını dile getiren Kodaş, bölgedeki ilk mağara kazısının Uluköy’de gerçekleştirildiğini ifade etti. Kodaş, “Güneydoğu Anadolu’da ilk defa yapılan mağara kazısı Uluköy’dür. Yüzey araştırmalarında bulunmuş olan malzemelerin Uluköy Mağara kazısında tabaka içerisinde ele geçmesi, diğer yerleşimleri anlamlandırmamıza katkı sağlıyor. O yüzden bu kazı oldukça kıymetli” dedi.
Kodaş, şu ana kadar elde edilen verilerin çok değerli olduğunu belirterek, ileriki yıllarda planladıkları kazıların, bölgeyi daha iyi anlamaya katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
KÖŞE YAZILARI
13 saat önceKÖŞE YAZILARI
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önce