Kasapta “kırmızı et” diyerek “tek tırnaklı eti” satmışlar!

Kasapta “kırmızı et” diyerek “tek tırnaklı eti” satmışlar!

ABONE OL
25 Mart 2025 20:10
Kasapta “kırmızı et” diyerek “tek tırnaklı eti” satmışlar!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gıda güvenliği Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olmaya devam ederken; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar” ve “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” şeklinde hazırladığı listeye her gün yeni bir firma ekleniyor. İfşa olan yeni firmalarda dikkat çeken detay, kırmızı et diyerek “tek tırnaklı eti” satılması ve tereyağından “natamisin” hilesi çıkması oldu.

Bir diğer gıda hilesi ise Adana’nın Kozan ilçesinde “GÜNEYDOĞU SÜT VE GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.” firmasında satılan tereyağının içinden çıktı. Tereyağının içinden peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri ile şarküteri ürünlerinde yaygın olarak kullanılan mantar önleyici “natamisin” tespit edildi.

Natamisin nedir?

Natamisin en çok peynirin yüzeyinde küf ve maya oluşumunu önlemek için kullanılır. Bu sayede peynir daha uzun süre taze kalır ve bozulmadan korunur. Salam, sosis ve benzeri şarküteri ürünlerinde de kullanılan madde ile ürünlerin raf ömrü artırılır.

Hassas kişiler bu maddeye yoğun şekilde maruz kalındığında sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları görülebilir. Benzer şekilde uzun süre ve yoğun dozda maruz kalındığında bağırsak florasında bozulma meydana gelebilir.

Yüksek dozda alındığında bazı mantar türlerinin maddeye direnç göstermesine ve natamisin içeren mantar tedavilerinin yeterince efektif olamamasına da yol açabilir.

Maddeyi içeren ilaç, süt ve süt ürünleri ile şarküteri ürünlerinin göze temas etmesi halinde tahriş oluşabilir. Dolayısıyla, bu maddeyi içeren bir ürün veya ilaca dokunduktan sonra ellerin yıkanması önem arz eder.


En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.





HIZLI YORUM YAP