Kâğıtlar ve İnsanlar

Kâğıtlar ve İnsanlar

ABONE OL
22 Nisan 2024 11:02
Kâğıtlar ve İnsanlar
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Yazının icadı insanlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. İnsanların dimağlarında doğan ilmi, iktisadi, siyasi, dini, kültürel ve diğer tüm fikirlerin yayılması ve gelecek nesillere aktarılması en kolay ve en ekonomik olarak kağıt vasıtasıyla gerçekleşmiştir.

Geçmişten günümüze insanlar, ilmi çalışmalardan eğitim ve öğretim müesseselerine, her türlü basın-yayın faaliyetlerinden para basımına kadar pek çok alanda kağıt kullanmaktadırlar. Bu nedenle kağıt, bugün dünyada insanların en çok ihtiyaç duyduğu sanayi mamullerinden birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda kağıt, insanların bugünkü medeniyete ulaşmasında önemli bir rol üstlenmiştir.

Kağıdın dünya medeniyeti için önemini 17. yüzyıl İngiliz tarihçi ve yazarlarından olan James Howell, “Dünyayı yönetenler kalem, mürekkep ve kağıttır” şeklinde dile getirmiştir. Bunun dışında kağıdın önemini Peyami Safa, “Medeniyet Derisi” ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ise “Medeniyet Hamuru” olarak nitelemiştir.

Kısaca tarihsel süreç içerisinde kağıt, kültürel ve sanayi alanındaki yeri ile insanlığın hep en önemli ihtiyaç maddelerinden birisi olmuştur.

Günümüzde kağıt; genel olarak selüloz liflerinin suya batırılıp fazla suyunun alınması ve bir eleğe konduktan sonra kurutulan lif keçesidir. Diğer bir deyişle bitkisel liflerden hazırlanan bir hamurun, ince telden bir kalıp üzerinde kurutulmasıyla elde edilen bir yüzeydir.

Kağıt hakkında bu kadar ilmi şeyler dile getirdikten sonra asıl biz insanlar ve devletler için kağıdın önemine değinmek istiyoruz.

Hiç düşündük mü acaba aslında tüm insanlar ve tüm devletler bu dünyada sadece bir kağıt parçasına sahip olmak veya bir kağıt parçasında yer almak için çalışıyoruz.

Tüm insanlar yıllarca okuyorlar ama sadece kağıda yazılı bir ilkokul, bir ortaokul, bir lise ve bir üniversite diplomasına belki bir yüksek lisans/doktora diplomasına sahip oluyorlar. Tüm insanlar hayatlarının büyük kısmında çalışıyorlar ama sadece kağıda yazılı bir ev, bir villa, bir yazlık, bir arsa tapusuna ve yine kağıda yazılı paraya sahip oluyorlar.

Tüm insanlar dünyadaki tüm makamlara, tüm mevkilere ve itibarlara sahip olmak için ömürlerini geçiriyorlar ama belki tarih kitaplarında sadece kağıt üzerinde yine belki tek bir paragraf ile yer alıyorlar.

Tüm milletler bu dünyadan gelip geçiyorlar ama yine tarih kitaplarında yine kağıt üzerinde sadece belki bir sayfa olarak yer alıyorlar. Tüm devletler yüzyıllar boyunca dünya tarihinde yer alıyorlar ama yine kağıt üzerinde tarih kitaplarında belki sadece bir bölüm olarak yer alıyorlar.

Kısaca biz tüm insanlar ve biz tüm devletler bu dünyada ne yaparsak yapalım ileride sadece bir kağıt parçası üzerinde yer alacağız. Bakalım bizim hakkımızda kağıtlarda ne yazılacak ve kağıtlarda ne kadar yer alacağız. Şimdi gelişen teknoloji ile birlikte artık dünyada kağıt kullanılmamaya başladı bile ve ileride hiç kullanılmayacağı bilim adamları tarafından değerlendiriliyor. Ancak ileride tüm insanların arkalarından insanlar tarafından kağıda yazılı hiçbir kayıt kalmasa bile dünya hayatında yaptığı iyi ve kötü bütün işlerin sözlerin Allah’ımız tarafından kayıt ettirildiği amel defterleri olacak.

Dr. Tuğtigin ŞEN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP