İşverenin Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Yönetmeliği Yeniden Düzenlendi

İşverenin Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Yönetmeliği Yeniden Düzenlendi

Kısa çalışma ödeneği yönetmeliğinde düzenlemeye girildi. Düzenleme ile ödeneğin hak edilmesine yönelik şartlara açıklık getirildi. 3 ayla sınırlanan kısa çalışma süresinde ise değişiklik yapılmadı.

ABONE OL
11 Haziran 2024 14:17
İşverenin Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Yönetmeliği Yeniden Düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın ve zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak azaltan işverenler için uygulanacak kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği yönetmeliği yeniden düzenlendi.

Kısa Çalışma Süresi

Yönetmelikle, kısa çalışma süresinin 3 ayla sınırlanmasında herhangi bir değişiklik yapılmadı. İşveren tarafından farklı tarihlerde aynı gerekçeyle birden fazla kısa çalışma talebinde bulunulması durumunda, 3 aylık süre ilk talebe bağlı kısa çalışma başlangıç tarihinden itibaren hesaplanacak. Kısa çalışma dönemi içinde kalmak koşuluyla, işveren tarafından her bir sigortalı için uygulanacak kısa çalışma başlama tarihi farklı olabilecek. Başvuruya konu kısa çalışma dönemi, işyeri için 4 haftadan az olamayacak.

Kısa Çalışma Şartları

Kısa çalışma başvurusu esnasında, işyeri yönünden; işyerinde veya işyerinin bir bölümünde uygulanan kısa çalışma süresi, işyerinin haftalık normal çalışma süresinin 1/3 oranından az olamayacak. Sigortalı yönünden ise kısa çalışma uygulamasına tabi tutulan sigortalının kısa çalışma süresi, sıfır olmamak kaydıyla 1/3 oranından daha az belirlenebilecek.

Kısa Çalışma Ödeneği

Yeni düzenlemeyle kısa çalışma ödeneğinde de değişiklik öngörülmedi. Günlük kısa çalışma ödeneğinin miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçmemek üzere, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ı olarak uygulanmaya devam edecek. Ödeneğin süresi 3 ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadar olacak.

Ödeneğin Hak Edilme Şartları

Yönetmelikle, ödeneğin hak edilmesine yönelik şartlar da açıklandı. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için; işverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması şartları aranacak.

Kısa çalışma uygulamasına tabi tutulan sigortalının çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve İŞKUR tarafından ödenecek.

Nafaka ve Haciz Düzenlemesi

Önceki uygulamada, kısa çalışma ödeneğinin nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir veya temlik edilemeyeceğine yönelik hüküm, “damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir veya temlik edilemez” şeklinde düzenlendi.

Geçici Madde

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, kısa çalışma başlama tarihi 1 Mart’tan önce olan kısa çalışma uygulamalarında, yürürlükten kaldırılan yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek. Kısa çalışma başlama tarihi bu tarihten önce olan sigortalının, kısa çalışma döneminde sigortalıya herhangi bir ödeme yapılmaması ve işveren tarafından sigortalının fiilen kısa çalışmaya tabi tutulmadığına dair bildirim yapılması halinde, kısa çalışma ödeneği hak sahipliği iptal edilecek.

Yürürlük

Yeni yönetmelik 1 Mart tarihinden geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP