İstanbul Seçimleri

İstanbul Seçimleri

ABONE OL
31 Mart 2024 23:16
İstanbul Seçimleri
2

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul’un fethi; Türk siyasi tarihini ve Osmanlı tarihini değiştirdiği gibi dünya tarihini de değiştirmiştir. Dünya için İstanbul’un Türklerin eline geçmesi ve devletin siyasi ve idari merkezi olması çok yönlü olarak farklı sonuçların yaşanmasına neden olmuştur. İstanbul’un fethinin dünya siyasi tarihi açısından sonuçları özetle şu şekildedir:

  • Orta Çağ kapanmış, Yeni Çağ açılmıştır.
  • Derebeylik sistemlerinin çökmesine neden olmuştur.
  • İpek Yolu’nun hakimiyeti Osmanlı Devleti’ne geçmiştir.
  • Coğrafi Keşifleri başlatmıştır.
  • Rönesans devriminin oluşmasına katkı sağlamıştır.

Kısaca; İstanbul, Dönüşümlerin Başlangıcıdır. İstanbul’un dünya için önemini ünlü Fransız Komutan Napoleon Bonaparte, “Eğer bir gün dünya tek bir ülke olursa, şüphesiz ki başkenti Konstantinopolis (İstanbul) olurdu.” diyerek özetlemiştir.

İstanbul, Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan bir dünya kentidir. Şehir çağlar boyunca farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapmış, yüzyıllar boyu çeşitli din, dil ve ırktan insanların bir arada yaşadığı kozmopolit, metropolit yapısını korumuş ve tarihsel süreçte kritik bir rol almıştır.

İstanbul; Roma İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış bir şehirdir. 120 İmparatora ve sultana ev sahipliği yapmış tek şehirdir. İki kıtayı birleştiren dünyadaki tek şehir İstanbul’dur.

Hristiyanlık, Musevilik ve İslamiyet’in kutsal emanetleri İstanbul’da bulunmaktadır. Aynı zamanda İstanbul, diğer dinlerin ve medeniyetlerin de beşiği olmuştur. Çeşitli dönemlerde İstanbul’da 2.000’e yakın inanç ve öğreti yaşamıştır. Hristiyanlık ilk kez resmi din olarak Roma İmparatorluğu zamanında İstanbul’da kabul edilmiştir.

Hz. Muhammed’in İstanbul ile ilgili, “İstanbul bir gün mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden asker ne güzel askerdir.” hadisi vardır. Bu hadisi kendisine verilmiş kutsal bir emir olarak kabul eden Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet liderliğinde İstanbul, 1453 tarihinde Türkler tarafından fethedilmiştir.

Bugün İstanbul’da yaklaşık 16 milyon insan yaşamaktadır. İstanbul, Türkiye’nin ekonomi ve medya başkentidir. İstanbul’da yaşanan her şey Türkiye’nin geneline yansımaktadır. Fransa örneğinde olduğu gibi, Paris belediyesini alan parti aynı zamanda ülkenin iktidarını da alır. Bu durum İstanbul içinde geçerlidir. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını ve bunu takip eden süreçte 2001’de iktidara gelerek Cumhurbaşkanlığına kadar yükseldiğini hepimiz bilmekteyiz.

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Yerel Seçimlerinden önce bugün kaleme aldığım ve sizlere sunduğum bu yazımda siyasete girmeden İstanbul seçim sonuçlarının önemini tarihi açıdan ele almaya çalıştım. İstanbul Yerel Seçim sonuçları Türkiye genelinde yapılan tüm seçimlerin en kritik yeri olacak ve Türk Siyasi Tarihinin geleceğini hep yönlendirecektir.

Dr. Tuğtigin ŞEN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP