Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılış konuşmasında “cezasızlık algısının önlenmesi için” gerekli adımların atılması talimatını verdi. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), detaylı bir çalışma başlattı. Konu, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da gündeme geldi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, cezasızlık algısına yol açan “kamu vicdanını yaralayan kararlar” ile ilgili yasal düzenlemeler üzerine bilgiler sundu. Cezasızlık algısına neden olan temel sorunlar arasında, çok sayıda suç kaydı bulunan kişilerin tutuklanmaması ve 2 yıl veya daha az hapis cezası alanların cezaevine girmemesi yer alıyor. Bu durumların önlenmesi için ceza infaz sisteminde köklü değişiklikler yapılması planlanıyor.
Ceza İnfaz Sisteminde Köklü Değişiklikler
Yeni düzenlemelerle, 2 yılın altında hapis cezası alanların koşullu salıverme süresiyle birlikte denetimli serbestlikle cezaevine girmeden tahliye edilmesi uygulamasına son verilecek. Ceza İnfaz Yasası’nda yapılacak değişiklikle, suç işleyen herkesin mutlaka cezaevine girmesi sağlanacak. Üzerinde durulan formüle göre, hapis cezası alan kişilerin en az bir ay cezaevinde kalması düşünülüyor. Bu durum, verilen cezaya göre hapiste kalma süresinin artması anlamına geliyor. Bir aylık hapis cezalarında ise, en az birkaç gün cezaevinde kalma zorunluluğu getirilecek.
Suçlulara Yönelik Önlemler Artırılıyor
Yeni düzenleme ile, içinde hamile kadının bulunduğu araca saldıran trafik magandası ve polis memuru Şeyda Yılmaz’ı şehit eden suç makinesi gibi birçok suçlu, ruhsatsız silah taşıyanlar, trafikte yol kesip saldıranlar, kadın ve çocukları taciz edenler gibi kişilerin tutuklanması sağlanacak. Bu suçların işlenmesi durumunda faillerin mutlaka cezaevine girmeleri hedefleniyor.
Tutukluluk ve Adli Kolluk Sistemi Üzerinde Çalışmalar
Ayrıca, kamuoyunda büyük tepki çeken suçları işleyenlerin tutuklu yargılanmaları için ayrı bir düzenleme de planlanıyor. Toplumda infial yaratan suçların faillerinin yakalandıktan sonra serbest bırakılması, delillerin etkin ve zamanında toplanamaması ile soruşturmaların yeterince detaylı yapılamamasına bağlanıyor.
Daha etkin soruşturmalar için adli kolluk sistemine geçiş yapılması hedefleniyor. Bu sistemde, bir olayla ilgili soruşturma yürüten emniyet veya jandarma, savcılardan talimat alacak. Böylece savcılar ve kolluk güçleri daha yakın iş birliği içinde çalışarak, deliller hızla toplanacak ve daha sağlam dosyalar hazırlanacak. Bu değişiklikler, bir kişinin serbest bırakılmasının ardından yeni delil ve görüntülerin ortaya çıkma olasılığını da azaltacak.
KÖŞE YAZILARI
Az önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceSPOR
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceTercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.