Hükümetten Adli Kolluk Reformu İçin İlk Adım

Hükümetten Adli Kolluk Reformu İçin İlk Adım

Narin'in öldürülmesi, hapiste bulunması gerekirken sokakta gezen 19 suç kayıtlı bir caninin kadın polis Şeyda Yılmaz'ı şehit etmesi ve bunun gibi onlarca cinayet sorumlusunun elini kolunu sallayarak gezmesi "adli soruşturmalar" ve "delil toplamada" bir "yanlışlık" olduğunu ortaya koydu. İlk etapta Adalet Bakanlığına bağlı "adli kolluk" kurulması gündeme geldi.

ABONE OL
9 Ekim 2024 13:37
Hükümetten Adli Kolluk Reformu İçin İlk Adım
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son dönemde artan adli olaylar ve cezasızlık algısının toplumu germesiyle birlikte, AK Parti hükümeti bu duruma son vermek için harekete geçti. Kadın cinayetleri, Narin’in öldürülmesi, 19 suç kaydı bulunan bir caninin kadın polis Şeyda Yılmaz’ı şehit etmesi ve Dilan Polat ile Engin Polat’ın MASAK raporlarına rağmen tahliye edilmeleri gibi olaylar, adli soruşturmaların etkin yürütülmediği ve delillerin zamanında toplanmadığı yönündeki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Adalet ve İçişleri Bakanlıkları Arasında Görüş Ayrılıkları
Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının delillerin toplanması ve soruşturmaların etkinliği konusunda zaman zaman farklı görüşlere sahip oldukları biliniyor. Mahkeme aşamasına gelen soruşturmalarda, delillerin eksik veya yetersiz olması nedeniyle suçlu durumundaki kişilerin tahliye edilmesi ya da hiç tutuklanmamaları kamuoyunda tepki topluyor.

‘Polis Yakalıyor, Mahkeme Bırakıyor’ Algısı
Bu durum, kamuoyunda “Polis yakalıyor, mahkeme bırakıyor” algısını pekiştirirken, suç işleyenlerin ceza almadan kurtulduklarına yönelik tartışmaları da beraberinde getiriyor. AK Parti hükümeti, bu algıya son vermek amacıyla Adalet Bakanlığına bağlı bir adli kolluk teşkilatı kurulmasını gündeme getirdi. Delillerin zamanında toplanması ve soruşturmaların etkinliğinin artırılması amacıyla adli kolluk teşkilatının kurulması, hükümetin son seçim beyannamesinde de yer almıştı.

Adli Kolluk Teşkilatı Yeniden Gündemde
Adli kolluk ile idari kolluk ayrımının geçmişte de tartışma konusu olduğunu hatırlatan yetkililer, adli kolluk yönetmeliğinin çıkarılmasına rağmen uygulamanın istenilen düzeyde gerçekleşmediğini ifade etti. İçişleri Bakanlığının itirazlarına rağmen, AK Parti’nin seçim beyannamesinde de yer alan Adalet Bakanlığına bağlı adli kolluk teşkilatının kurulması, polisin adli ve idari görevleri arasındaki ayrımı netleştirecek.

Adalet Bakanı Tunç: Toplum Rahatsız
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, delillerin zamanında toplanmamasının toplumda büyük bir rahatsızlık yarattığını belirterek, “Kişiler serbest kaldıktan sonra birtakım delillerin ve görüntülerin ortaya çıkması toplumda ciddi huzursuzluğa sebep oluyor. Soruşturma aşamasında bu delillerin elde edilebilmesi için daha etkin bir mekanizma oluşturulması gerekiyor. Seçim beyannamemizde adli kolluk ile ilgili bir önerimiz vardı, bu konuyu yeniden tartışabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Uzmanlaşma ve Adli Kolluk Reformu
AK Parti kaynakları, adli kolluk teşkilatına ilişkin sıkıntıların son günlerdeki tartışmaların temelinde yattığını belirtti. Kaynaklar, “Savcılar delil toplama konusunda sıkıntılar yaşayabiliyor. Polis, kime bağlıysa onun talimatıyla hareket ediyor. Bu nedenle uzmanlaşma sağlanamıyor. Eğer adli kolluk savcıların emrine verilirse, bu alanda uzmanlaşma mümkün olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Komisyonun Çalışmaları Sürüyor
Adli kolluk teşkilatı kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiği ve önümüzdeki süreçte bu konuda somut adımlar atılacağı ifade edildi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP