Hükümet, emeklilerin gelirlerini artırmak için yeni düzenlemelere gidiyor. Ekonomide üç yıllık dönemi kapsayan yeni Orta Vadeli Programı (OVP) çerçevesinde, Otomatik Katılım Sistemi’nin işverenlerin katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) Nedir?
Yeni kıdem tazminatı sistemi olan TES, emeklilikteki gelir kaybını telafi etmek amacıyla oluşturulacak. 2025 yılının dördüncü çeyreğinde yasal düzenlemelerle hayata geçirilecek bu sistem, çalışma dönemindeki yaşam standartlarını koruyarak ek emeklilik geliri sağlayacak ve hane halkının tasarruf yapabilme kapasitesini artıracak.
TES ile hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alınabilecek. Çalışan, işveren ve devlet tarafından çalışanın bireysel hesabına nakdi katkılar yapılacak. Çalışanın brüt maaşından yapılan kesintilere ek olarak işveren de belli bir oranda katkı sağlayacak. Devlet, işverenin katkısını destekleyecek.
İşveren Katkıları ve Devlet Destekleri
Örneğin, çalışanın maaşından 500 TL kesildiğinde, işveren de 500 TL katkıda bulunacak. Devlet, bu katkılara ek olarak destek sağlayacak ve toplam tutar işçinin hesabına aktarılacak. TES taslağında, işverenlerin her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8.33’ünü tazminat olarak ödeyeceği ve bu tutarın çalışanın kişisel hesabında birikerek emeklilikte kullanılacağı belirtiliyor.
Kimleri Kapsayacak?
TES, 4/A işçi statüsünde çalışanlarla, 4/C memur statüsünde çalışanları kapsayacak. Ancak 4/B (Bağ-Kur) statüsündeki çalışanlar bu sistemin dışında kalacak. Ayrıca, çıkışların bazı şartlara bağlanacağı ve yalnızca emeklilik için gerekli şartları yerine getirenlerin sistemden çıkabileceği ifade ediliyor.
Kıdem Tazminatları ve Alım Zamanı
TES kapsamında kıdem tazminatları işten ayrılma durumunda alınamayacak. Çalışanlar, kıdem tazminatlarını emeklilik döneminde alabilecekler. TES katılımcıları, 60 yaşına kadar işten ayrılmaları durumunda bir defaya mahsus olmak üzere kıdem tazminatının belirli bir oranını alabilecekler. Kalan kısmı ise 60 yaşında emeklilik şartlarını yerine getirdiklerinde ödenecek.
Katılımcı Sayısında Artış Sağlanacak
Tasarruf bilincini artırmak ve finansal araç yetkinliğini geliştirmek amacıyla bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemine yönelik düzenlemeler yapılacak. Otomatik Katılım Sistemi, işverenlerin katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek. Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki emeklilik yatırım fonları, katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacak. Ayrıca, OKS katılımcılarına BES’te yer alan emeklilik fonlarına erişim imkanı tanınacak ve kesintilerin sadeleştirilmesi sağlanarak sistemin cazibesi artırılacak.
GENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önce