HUKUKSUZLUĞUN PENÇESİNDE MİYİZ?

HUKUKSUZLUĞUN PENÇESİNDE MİYİZ?

ABONE OL
18 Eylül 2024 01:11
HUKUKSUZLUĞUN PENÇESİNDE MİYİZ?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

“ADALET”, evet, adalet hem dinimizin temel unsurlarından biridir, hem de milletimizin huzur ve güvenliği için asayişin sağlanmasında zaruridir. Adliye koridorlarında da hep yazdığı gibi: “Adalet Mülkün Temelidir.”

Bir milletin huzur ve güvenliğini temin eden düzeni sağlayan mekanizma adalettir. Bu mekanizma bozulduğunda, o milletin ahlakı çöker. Ahlak çöktüğünde ise millet çürümeye başlar. Ne dini ne de insani değerler kalır; gücün hâkim olduğu bir harami düzen ortaya çıkar. Bugün adalet sistemini bozanlar, yarın o harami düzenin çarkında nesilleriyle beraber ezilir. Bugünün hukuksuzluklarını kanıksayan, yarının ahlaksızlıklarının sebebidir. “İNSAN” olmanın yolu da “HAK”kın yolu da taraf değil, adil olmaktan geçer.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vurguladığı gibi: “İstiklal, istikbal, hürriyet; her şey adaletle kaimdir.”

Bu konuda Volodimir Zelenskiy’nin de anlamlı bir sözü vardır. Ukrayna Devlet Başkanı olduğunda şöyle demiştir: “Devlet dairelerine benim fotoğrafımı asmayın. Ben bir idol ya da ikon değilim. Çocuklarınızın fotoğrafını asın ve ne karar verecekseniz, çocuklarınızın gözlerinin içine bakarak karar verin.” Zelenskiy’nin bu sözü ne kadar yerinde, hepimiz takdir etmişizdir. Doğru ya, insan evladının gözlerine bakarak menfaati uğruna nasıl yanlış bir karar verebilir ki? Yanlış bir karar verdiğinde, doğru bir insan, evladının yüzüne bile bakamaz.

Adaletle ilgili, Ömer Hayyam da kısa ve öz şekilde “Adalet kainatın ruhudur” demiştir. Yusuf Has Hacib ise derin bir anlam taşıyan bir cümle ile adaleti şöyle ifade etmiştir: “Adalet, göğün direğidir; yıkılırsa gökyüzü yerinde durmaz.” Bu, en güzel vurgulardan biridir.

Evet, belki adaletsizlik insanlık var olduğundan beri mevcuttur, fakat yaşadığımız dönemdeki kadar yoğun olmamıştır. Çok üzücü bir şekilde, hukuksuzluğun pençesinde yaşam mücadelesi veriyoruz. Evet, belki adaletsizliği tamamen değiştirmeye gücümüz yetmez, fakat gördüğümüz her adaletsizlik karşısında tepkimizi göstererek duruşumuzu değiştirebiliriz. Adil bir insan olarak, hak ve adaletten yana olduğumuzu açıkça beyan edebiliriz.

Nurgül Aktürk

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Tercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.