İngiltere’deki 2023 listeriosis vakalarının yüzde 13 oranında arttığı, bunun büyük bir kısmının hamilelikle ilişkili olduğu ve ölü doğum ya da düşükle sonuçlandığı belirtildi.
Öte yandan, E. coli salgını, İngiltere’deki büyük mağazalarda satılan 60’tan fazla sandviç, dürüm ve salatanın bu bakteriyi taşıyabileceği endişesiyle geri çağrılmasına neden oldu.
288 kişiyi hasta eden ve dokuz kişide böbrek yetmezliğine yol açan bu salgın, ikisi ölümle sonuçlanan vakalarla ciddi bir tehdit oluşturdu. Uzmanlar, marul gibi bazı gıdaların bakterilere daha yatkın olduğunu belirtiyor.
Gıda güvenliği uzmanları, listeria ve E. coli gibi patojenlerin hızla tespit edilip kontrol altına alınmasının kritik önem taşıdığını vurgularken, bu patojenlerin yayılmasının engellenmesi için kamuoyunun ve sektörün daha dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, Clostridium perfringens, Yersinia ve Campylobacter gibi diğer bakteriyel enfeksiyonların da arttığı kaydedildi. Özellikle Campylobacter, gıda zehirlenmesinin yaygın bir nedeni olarak, düşük maliyetle tedavi edilebilse de, hassas gruplar için ciddi riskler taşıyor.
Sağlık yetkilileri, gıda güvenliği konusunda daha fazla önlem alınması ve toplumda farkındalığın artırılması gerektiğini belirtiyor.
GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELER?
Hastalık meydana getiren kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketimiyle ortaya çıkan gıda zehirlenmesi vücutta aniden başlar. En yaygın belirtileri arasında bulantı, ishal ve kusma yer alır. Gıda zehirlenmesinin sebebine bağlı olarak meydana gelen semptomlar değişkenlik gösterebilir.
Gıda zehirlenmesi belirtileri şöyle özetlenebilir:
KÖŞE YAZILARI
2 gün önceKÖŞE YAZILARI
3 gün önceKÖŞE YAZILARI
3 gün önceKÖŞE YAZILARI
3 gün önceKÖŞE YAZILARI
3 gün önceGENEL
3 gün önceGENEL
3 gün önce