Elektrik ve Doğal Gaza Yıl Sonuna Kadar Zam Yok

Elektrik ve Doğal Gaza Yıl Sonuna Kadar Zam Yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğal gaz ve elektrikte desteğin bir süre daha devam edeceğini belirterek, "Elektrik ve doğal gaza bu yıl sonuna kadar zam yok." dedi.

ABONE OL
8 Ekim 2024 11:38
Elektrik ve Doğal Gaza Yıl Sonuna Kadar Zam Yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enerji Bakanı Bayraktar, bakanlıkta gazetecilerle bir araya gelerek enerji sektörüne dair kritik değerlendirmelerde bulundu. İran-İsrail geriliminin enerji arz güvenliği üzerindeki etkilerine dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’nin İran’dan yıllık 7-8 milyar metreküp doğal gaz tedarik ettiğini belirtti. Bu rakamın Türkiye’nin toplam doğal gaz ihtiyacının yüzde 13-15’ine denk geldiğini ifade eden Bayraktar, “Doğal gaz boru hatlarına veya altyapısına zarar gelmesi durumunda arzla ilgili bir sıkıntı yaşanabilir” dedi.

Türkiye’nin enerji stratejisinin, tedariki çeşitlendirmek üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Kaynaklarımızı sadece bir ülkeye bağlı bırakmamak için önemli altyapı yatırımları yaptık” şeklinde konuştu.

LNG ile Gaz İhtiyacının Yarısı Karşılanabilir
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalleri ve yüzer depolama üniteleri (FSRU) ile doğal gaz ihtiyacını boru hatları dışında LNG yoluyla karşılayabileceğini belirtti. Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının rahatlıkla yarısının LNG yoluyla karşılanabileceğini söyleyen Bayraktar, depolama kapasitelerinin artırılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Mevcut depo kapasitesinin 5,8 milyar metreküp olduğunu ve kışa dolu depolarla girme hedefinde olduklarını belirtti.

“Elektrik ve Doğal Gaza Yıl Sonuna Kadar Zam Yok”
Bayraktar, enerji fiyatlarına ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. Doğal gaz ve elektrik fiyatlarına 2024 yılı sonuna kadar zam yapılmayacağını ifade eden Bayraktar, “Fiyatlarla ilgili ciddi bir desteğimiz var. Özellikle doğal gaz fiyatları konusunda destek mekanizmaları geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Yüksek tüketimi olan gruplara daha az destek sağlanacağını belirten Bayraktar, Türkiye’de elektrik tüketim ortalamasının 200 kilovatsaat civarında olduğunu, doğal gaz tüketiminde ise il bazlı farklılıklar göz önünde bulundurulacağını söyledi.

Yeni Enerji İşbirlikleri: Libya, Mısır ve Hindistan
Bayraktar, Türkiye’nin enerji işbirliklerine dair gelişmeleri de paylaştı. Libya’da kara ve denizlerdeki sahalarla ilgili çalışmaların ruhsat aşamasına geldiğini belirtti. Ayrıca, Mısır’ın Türkiye’nin FSRU tesislerini yaz döneminde kiralamak istediğini söyledi. Mısır, Türkiye’nin Hatay-Dörtyol’daki yüzer gazlaştırma tesislerini kullanmayı talep ederken, bu talebin değerlendirildiğini ifade etti.

Bakan Bayraktar, Hindistan’la enerji alanında yeni bir işbirliği sürecine girildiğini ve Şubat 2025’te bu ülkeye ziyaret planlandığını açıkladı.

“İsrail’e Jet Yakıtı Gönderilmedi”
İsrail’e jet yakıtı gönderildiği iddialarını da yanıtlayan Bayraktar, bu iddiaları kesin bir dille yalanladı. “Ceyhan’dan İsrail’e ham petrol ya da petrol ürünü gönderimi yapılmıyor” diyen Bayraktar, konunun yanlış anlaşıldığını ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Tercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.