Hazine ve Maliye Bakanlığı, elden kira ödemeleri konusunda önemli bir adım atarak, bu ödemelere ceza uygulamaları getirmeye hazırlanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan yeni taslak, 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı yasa kapsamında uygulamaya ilişkin detayları netleştiriyor. Bu düzenleme, elden yapılan kira ödemeleri başta olmak üzere birçok ödemeyi kapsıyor ve bankalar veya finansal aracı kurumlar üzerinden ödeme zorunluluğunu getiriyor.
Elden Ödenen Kiraya Ceza Geliyor
Taslağa göre, elden ödenen her kira için ceza uygulanacak. Elden ödeme yapılan her ay için kiranın yüzde 10’u kadar ceza kesilecek. Ancak bu miktar, 5 bin liralık özel usulsüzlük cezasının altında kalırsa, ceza tutarı 5 bin lira olarak belirlenecek. Bu cezalar sadece kira ödemeleriyle sınırlı olmayacak. Tüketiciler ve işletmeler için 7 bin liranın üzerindeki ödemelerde de bankalar veya aracı finansal kurumlar üzerinden ödeme yapılması zorunlu hale getirilecek.
PTT veya Banka Üzerinden Ödeme Zorunluluğu
Düzenleme kapsamında nihai tüketiciler de tevsik zorunluluğu kapsamına dahil edilecek. Bu zorunluluğa göre, 7 bin lirayı aşan her türlü ödeme ve tahsilat, banka, PTT veya finansal aracı kurumlar aracılığıyla yapılacak. Örneğin, bir kişi beyaz eşya perakendecisinden 20 bin lira değerinde bir buzdolabı aldığında, bu ödeme banka veya aracı kurumlar üzerinden yapılmak zorunda olacak.
Elden Ödeme Yapan Nihai Tüketiciye Ceza
Düzenleme ile elden yapılan 7 bin lirayı aşan her ödeme için nihai tüketicilere de ceza uygulanacak. Ödemenin elden yapıldığı tespit edilirse, ödeme tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek ve bu ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Örneğin, 10 bin liralık bir alışverişte ceza tutarı asgari ceza olan 5 bin lira olacak. Ödemenin 60 bin lira olması durumunda ise ceza tutarı 6 bin liraya çıkacak.
Ancak, nihai tüketici, elden yapılan ödemeyi takip eden 5 iş günü içerisinde kendiliğinden yetkili makamlara bildirirse, ceza uygulanmayacak.
“Vergi Tabanı Genişleyecek”
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, bu düzenlemenin kayıtlı ekonomiye büyük katkı sağlayacağını belirtti. Kartaloğlu, aracı finansal kurumlar üzerinden yapılacak ödeme ve tahsilat işlemlerinin ekonomik aktivitelerin vergi idareleri tarafından daha kolay takip edilmesini sağlayacağını, bunun da vergi tabanını genişleteceğini ifade etti.
Kartaloğlu, bu düzenlemenin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu ve vergide adaleti güçlendireceğini vurguladı.
GENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önce