Dünya piyasaları, büyük merkez bankalarının atacağı adımlara odaklanmış durumda. ABD Merkez Bankası (Fed), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Çin Merkez Bankası (PBCB) gibi büyük aktörlerin alacağı kararlar, küresel faiz dengesini ve borçlanma piyasalarını etkileyecek. Fed’in faiz indireceği, BoJ’un ise faiz artıracağı beklentisi, piyasalarda merakla takip ediliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise iç piyasada yatırımcıların yakın markajında. Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranlarında değişiklik yapmasa bile, yatırımcılar gelecek döneme ilişkin sinyalleri PPK metninden okumaya çalışacak.
Türkiye’nin Ekonomi Politikaları ve Küresel Gelişmeler
DÜNYA gazetesi yazarı ekonomist Şevket Sayılgan, Türkiye’nin küresel gelişmelerden en iyi şekilde faydalanabilmesi için atılması gereken adımlar üzerine değerlendirmelerde bulundu. Sayılgan, Türkiye’nin küresel para arzının artacağı bir dönemde, yapısal reformlar ve maliye politikaları ile desteklenen bir yol izlemesi gerektiğini belirtti. “Fed ve ECB’nin faiz indirimine başlayacağı bir dönemde, ucuz para gidecek yer arar. Türkiye bu fırsatı değerlendirebilir, ancak zamanından önce yapılacak bir faiz indirimi bu fırsatı kaçırmamıza neden olabilir” diye uyardı.
Merkez Bankalarının Eylül Ayı Kararları Bekleniyor
Eylül ayı, merkez bankalarının önemli kararlar alacağı bir dönem olacak. 18 Eylül’de yapılacak Fed toplantısında faiz indirimi bekleniyor. CME anketine göre, 25 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimali yüzde 75’e çıkmış durumda. Ancak piyasa uzmanları, bu indirimin zaten fiyatlara dahil edildiğini ve kararın piyasalar üzerinde büyük bir etki yaratmayacağı görüşünde.
Bank of America (BofA) ise Fed’in eylül ayından başlayarak her toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasını beklediğini açıkladı. BofA, Fed’in Mart 2025’e kadar çeyrek dönemlik faiz indirimlerine devam edeceğini öngörüyor.
BoJ ve ECB’nin Kararları Merakla Bekleniyor
Japonya Merkez Bankası (BoJ), Temmuz ayında politika faizini yüzde 0,25’e çıkarmıştı. BoJ Başkanı Kazuo Ueda, ekonomik verilerin beklentiler doğrultusunda devam etmesi halinde faiz artışlarının sürebileceğini belirtti. Japonya’nın mali denetim kurumu eski yöneticisi Tomoka Amaya da BoJ’un yıl sonuna kadar yeniden faiz artırabileceğini söyledi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise 12 Eylül’de yapacağı toplantıda bu yılki ikinci faiz indirimine gidebilir. ECB, Haziran ayında 5 yıllık aranın ardından faiz indirimi yapmış ve ardından temmuz ayında faiz oranlarını sabit tutmuştu. Uzmanlar ECB’nin faiz indirimlerine devam etmesini bekliyor.
BoE’nin Faiz İndirim Sinyalleri
İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini geçtiğimiz ay 25 baz puan indirerek yüzde 5’e çekmişti. BoE’nin eylül ayı para politikası kararı 19 Eylül’de açıklanacak. BoE, Aralık 2021’de başlattığı sıkılaştırma döngüsü ile faizi 2023’te yüzde 5,25’e kadar çıkarmıştı. Ancak bankanın son dönemde faiz indirimi politikasına devam edip etmeyeceği merakla bekleniyor.
TCMB’nin Faiz Kararı Bekleniyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül ayı faiz kararını 19 Eylül 2024 tarihinde açıklayacak. TCMB’nin son aylardaki faiz sabit tutma eğilimi göz önüne alındığında, bu ayki kararın da benzer şekilde olması bekleniyor. Ancak küresel piyasalardaki gelişmeler ve enflasyon verileri, TCMB’nin kararını etkileyebilir. Uzmanlar, TCMB’nin likiditeyi sıkılaştırma politikalarına devam edebileceğini ve piyasadaki fazla Türk Lirası’nı azaltmak için yeni adımlar atabileceğini belirtiyor.
GENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önce