ÇOCUKLARIMIZI KORUYAMIYORUZ!

ÇOCUKLARIMIZI KORUYAMIYORUZ!

ABONE OL
5 Eylül 2024 01:35
ÇOCUKLARIMIZI KORUYAMIYORUZ!
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Özellikle son yıllarda artarak devam eden çocuk ölümleri, çocuk istismarları, tacizler, tecavüzler ve çocuğa karşı şiddet “artık yeter” dedirtecek seviyeye geldi diyebiliriz. Maalesef, sıklıkla aldığımız üzücü haberler arasında şiddete maruz kalan, tacize, tecavüze uğrayan, öldürülen çocuklarımızın haberleri hepimizi derinden üzmekte. Bu, acilen çözülmesi gereken, yüz karası sorunlarımızdan biridir. Çocuklarımızın bir meta olarak kullanılması ve küçük yaşta evliliklerin normalleşmesi bunda büyük rol oynarken, bu suçları işleyenler için yeterli cezai işlem uygulanmaması da en büyük sebeplerden biri olabilir.

Tıpkı kadınlarımızı korumak için suçluya yeterli ve caydırıcı cezalar olmadığı gibi, çocuklarımızı korumakta da kanunlar yeterli değil. Bir de bu suçluların cezalarında indirim uygulanması, bu suçları işlemeye teşvik etmektedir. Cezai indirimler, aflar, iyi hal indirimleri gibi cezaların azaltıldığı alanlarda suç işleme oranı artmakta, çocuğa yönelik suçlarda da artış gözlenmektedir. Buna yetkililerin bir an önce el atması, bizlerin de yardımcı olması gerekmektedir. Bu sorun, ciddi anlamda ülkemizin yüz karasıdır. Sorunu çözmek için yetkili idareciler, yetersiz gelen cezalar yerine acilen yeni kanun tasarıları getirmelidir.

Aynı zamanda ebeveynler de sorumluluk almalı, çocuklarımızı korumak için üzerlerine düşen görevi yapmalıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bu konuda büyük sorumluluk düşmektedir. Öncelikle anne babaları bilinçlendirmek için seminerler düzenlenmeli, ailelerin çocuklarını toplumsal suç ve şiddete karşı nasıl korumaları gerektiği öğretilmelidir. Geleceğimizin teminatı yavrularımızı sağlıklı bir geleceğe hazırlamak için onlarla önce doğru iletişim dilini öğrenmemiz gerekmektedir.

Çağ farkından dolayı birbiriyle anlaşamayan ebeveynler ve çocuklar arasında da iletişim eksikliğinden birçok sorun yaşanmaktadır. Benim hep vurguladığım gibi: “Anlamak için dinlemek, dinlemek için de anlamak gerek.” Dinlemeden anlayamazsınız ve anlamak için dinlemek gerekir. Çocuklarımızla doğru iletişimi kurabilirsek, onlar da bizimle hem sorunlarını hem de fikir, düşünce ve duygularını paylaşırlar. Biz de onları ne kadar iyi anlar ve tanırsak her konuda, her sorunlarından haberdar olur, yanlarında olup doğru yola yöneltiriz.

Çocuklara yönelik suçların işlenmesini engellemek için ikinci olarak, çocuklara bu konuyla ilgili eğitimler verilmelidir. Dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehlikeye, kötülüğe karşı kendilerini nasıl korumaları gerektiği öğretilmelidir. Maalesef çocuk politikasında devletin de onları korumaya yönelik yeterli, olumlu bir politikası yok. Çocuklarımız savunmasız durumdalar. Buna cehalet, ailelerin eğitimsiz olması ve ekonomik zorluklar da eklenince bu suçlara daha fazla zemin hazırlanmaktadır. Her ne sebeple olursa olsun çocuklarımız hiçbir şekilde ihmal edilmemelidir. Bu sorumluluğu taşıyamayan, çocuklarını ihmal eden ailelerin elinden çocuklar devlet korumasına alınmalıdır.

Ülkemizde bu tür suçların cezaları yeterli olmadığı için yeni caydırıcı ceza yaptırımları uygulanmalıdır. Bu suçları işleyenler hiçbir şekilde af ya da iyi hal gibi indirimlerden faydalandırılmamalıdır. Caydırıcı cezalar şarttır.

Nurgül Aktürk

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP