CHP’li Emir’den Bakan Yerlikaya’ya: Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna, kaza sonrası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildi mi?
  • Tercüman Gazetesi
  • Genel
  • Politika
  • CHP’li Emir’den Bakan Yerlikaya’ya: Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna, kaza sonrası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildi mi?

CHP’li Emir’den Bakan Yerlikaya’ya: Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna, kaza sonrası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildi mi?

ABONE OL
9 Ocak 2025 07:42
CHP’li Emir’den Bakan Yerlikaya’ya: Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna, kaza sonrası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildi mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, motokurye Yunus Emre Göçer’in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Hassan Shekh Mohamud ve yakını 35 kişiye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Emir, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “İddialar doğru ise Hassan Shekh Mohamud hangi şartları sağlayarak vatandaşlık almıştır? Hassan Shekh Mohamud Türkiye’de ne iş yapmaktadır” diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, motokurye Yunus Emre Göçer’in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Hassan Shekh Mohamud ve yakını 35 kişiye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiği iddialarını TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Emir, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yatırımlar ve yardımlar kamuoyunda tepki çekmektedir. 2023 yılında Somali’ye 30 milyon dolar yardım yapıldığı, 3.5 milyon dolarlık IMF borcunun ödendiği, Somali’de askeri üs, liman, hastane ve fakülte kurulduğu iktidar tarafından duyurulan bilgiler arasındadır. Ayrıca Somali’ye, 190 ila 255 milyon lira arasında değer biçilen Ankara’nın en değerli bölgesinde İncek’teki 4 bin 918 metrekarelik arsanın hibe edilmesi oldukça tepki çeken anlaşmalar arasındadır.

Tüm bunların yanı sıra bir vatandaşımızın ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna ve beraberindeki 35 kişiye daha vatandaşlık verildiği iddiaları bulunmaktadır. Söz konusu iddialar öncesinde; 30 Kasım 2023 tarihinde İstanbul Fatih ilçesinde Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Hassan Shekh Mohamud’un kullandığı araç, aynı otoyolda ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı motokurye Yunus Emre Göçer’e arkadan çarparak ölümüne neden olmuştu.

Hassan Shekh Mohamud’un Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan ek raporda asli kusurlu bulunmuş ancak ilk kusur değerlendirmesini yapan polis memurları hakkında soruşturma açılmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, olaydan hemen sonra düzenlenen kaza tespit tutanağında motosiklet sürücüsünün şerit değiştirme kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle kusurlu olarak yer aldığını, araç sürücüsüne bir kusur atfedilmediğini, gözaltına alınan Hassan Shekh Mohamud’un bu yüzden taksirle yaralama ile suçlandığını ve serbest bırakıldığını aktarmıştı. Kazadan 2 gün sonra ise 2 Aralık 2024 tarihinde Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Hassan Shekh Mohamud’un yurtdışına kaçtığı tespit edilmişti.

“TC vatandaşının canı 10 taksitle 27 bin 500 TL”

İstanbul 33. Asliye Ceza’nın 16 Ocak 2024 tarihli gerekçeli kararında Hassan Shekh Mohamud’a 2,5 yıl hapis cezası verildiğini; sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlık, ara celseye gelmesi, suçun işlenmesindeki özellikler dikkate alınarak bu cezanın 27 bin 300 TL adli para cezasına çevrilerek 10 eşit taksitte ödenmesine karar verildiğini açıklamıştı. Söz konusu olay sonrası bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının canının bedeli 27 bin 500 TL midir sorular kamuoyunda oldukça yankı bulmuştu. Son olarak Yunus Emre Göçer’in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna ve yakını olan 35 kişiye daha Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiği iddiaları gündeme gelmiştir.

Bu bilgiler ışığında:

-Motokurye Yunus Emre Göçer’in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Hassan Shekh Mohamud kaza sırasında Türkiye’de ikamet etmekte midir? İkamet nasıl verilmiştir?

-Yunus Emre Göçer’in ölümüne sebep olan Hassan Shekh Mohamud’un cezasının para cezasına çevrilerek 10 taksit ile ödenmesi kararına bir vatandaşı öldürülen Türkiye Cumhuriyeti Devleti neden itiraz etmemiştir?

-Kazadan sonra iki ülke arasında hangi anlaşmalar yapılmış ve hangi ziyaretler gerçekleştirilmiştir?

-Hassan Shekh Mohamud ve 35 yakınına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiş midir? Verildi ise hangi tarihte vatandaşlık almışlardır?

-İddialar doğru ise Hassan Shekh Mohamud hangi şartları sağlayarak vatandaşlık almıştır? Hassan Shekh Mohamud Türkiye’de ne iş yapmaktadır?”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP