Çankırı’nın Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde devam eden kazı çalışmaları, fillerin atalarına ait yaklaşık 9 milyon yıllık fosillerin gün yüzüne çıkarılmasıyla bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Bu yıl temmuz ayında başlayan çalışmalarda, fil atalarına ait üst kol ve ayak kemikleri keşfedildi. Kazı başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, özellikle iri fil türlerinden biri olan “konobelodon” cinsine ait kemiklerin bulunduğunu belirtti.
Çorakyerler’de 27 yıldır sürdürülen kazılarda şimdiye kadar at, zürafa, kılıç dişli kedigiller ve domuzgiller gibi pek çok farklı hayvan türüne ait fosiller bulundu. Bölge, dünyanın sayılı omurgalı fosil yataklarından biri olarak kabul ediliyor ve kazılar sonucunda 43 farklı türe ait 4 bin 320 fosil kayıt altına alındı.
Prof. Dr. Sevim Erol, kazıların tarihlendirme çalışmalarına da dikkat çekti. Bölgede daha önceki fosillerin yaşları 8 milyon yıl olarak tahmin edilirken, bu yıl çıkarılan yeni buluntularla bölgedeki fosillerin 9 milyon yıl öncesine dayandığı belirlendi. Gelecek yıl, İspanyol uzmanlar tarafından yapılacak uranyum-potasyum tarihlendirme çalışmasıyla bölgenin yaşı daha detaylı bir şekilde incelenecek.
KÖŞE YAZILARI
Az önceKÖŞE YAZILARI
Az önceEKONOMİ
6 saat önceEKONOMİ
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önce