ABD Başkanı Joe Biden, Japon Nippon Steel’in US Steel’i 14,3 milyar dolara satın alma girişimini ulusal güvenlik gerekçesiyle engelledi. Biden, güçlü bir Amerikan çelik endüstrisinin yerel mülkiyette kalmasının, ulusal güvenlik açısından hayati önem taşıdığını ifade etti.
Bu karar, Nippon Steel ve US Steel’in tepkisini çekti. Şirketler, sürecin siyaseten manipüle edildiğini savunarak ABD hükümetine dava açtı.
Nippon Steel ve US Steel, yaptıkları ortak açıklamada, “Ulusal güvenlik bahanesiyle bu kararın alınması, Amerikan çelik endüstrisine zarar vermektedir. Adil bir yargılama hakkımızı mahkemede savunacağız” ifadelerine yer verdi. Şirketler, Biden yönetiminin yabancı yatırımları denetleme yetkisini siyasi çıkarlar doğrultusunda kullandığını iddia etti.
Washington’daki federal mahkemede açılan davada, ABD’nin yabancı yatırımları incelemekten sorumlu Yabancı Yatırım Komitesi (CFIUS) da eleştirildi. Biden’ın, US Steel’in Amerikan mülkiyetinde kalacağına dair daha önce verdiği taahhüdün, süreci etkilediği öne sürüldü.
Nippon Steel ve US Steel ayrıca, daha önce US Steel’i satın almaya çalışmış ancak reddedilmiş olan Amerikan çelik şirketi Cleveland-Cliffs’e karşı da dava açtı. Davada, Cleveland-Cliffs’in CEO’su Lourenco Goncalves ve güçlü sendika United Steelworkers Başkanı David McCall’ın, Nippon ile US Steel arasındaki anlaşmayı baltalamak için yasa dışı işbirliği yaptıkları iddia edildi.
Biden’ın, ABD’nin yakın müttefiki Japonya’dan Nippon Steel’in satın alma teklifini reddetmesi, başkanlık yetkilerinin kötüye kullanılıp kullanılmadığı yönünde tartışmaları alevlendirdi. Genellikle Çin gibi ABD’nin stratejik rakipleriyle bağlantılı yatırımların engellendiği süreçlerde, Japon bir şirketin böyle bir işlemle karşılaşması nadir bir durum olarak değerlendiriliyor.
Başkanların, ulusal güvenlik tehdidini belirleme konusundaki geniş yetkileri kapsamında alınan kararların mahkemelerce iptal edilmediği biliniyor. Ancak Biden’ın hamlesi, CFIUS içindeki görüş ayrılıkları sonrası bir yıllık inceleme sürecinin ardından alınmış olması nedeniyle dikkat çekiyor.
2024 seçimleri öncesi, Biden’ın Amerikan çelik işçilerini ve sanayisini koruma vurgusunun, Nippon Steel ile US Steel arasındaki anlaşmanın engellenmesinde etkili olduğu değerlendiriliyor. Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi’nde açılan davada, Hazine Bakanı Janet Yellen ve Başsavcı Merrick Garland da davalılar arasında yer alıyor.
Biden’ın açıklaması, “Amerikan çelik endüstrisinin güçlü bir yerel mülkiyet altında korunması ulusal güvenliğimiz için vazgeçilmezdir” şeklinde oldu. Ancak şirketler, bu açıklamanın siyasi bir hamle olduğunu savunuyor ve dava süreciyle kararın iptal edilmesini hedefliyor.
Biden’ın ulusal güvenlik gerekçesiyle aldığı bu karar, yabancı yatırımlar ve ABD’nin çelik endüstrisi üzerindeki kontrolü açısından kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Nippon Steel ve US Steel’in yasal itirazlarının sonucu, hem sektörün geleceği hem de ABD’nin yabancı yatırım politikaları üzerinde önemli bir etki yaratabilir.
KÖŞE YAZILARI
Az önceMAGAZİN
11 saat önceMAGAZİN
11 saat önceEKONOMİ
11 saat önceEKONOMİ
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önce