ASİMETRİK SAVAŞ (GAYRİ NİZAMİ HARP)

ASİMETRİK SAVAŞ (GAYRİ NİZAMİ HARP)

ABONE OL
12 Mayıs 2024 12:03
ASİMETRİK SAVAŞ (GAYRİ NİZAMİ HARP)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son zamanlarda bir özel üniversite ve bir derneğin müşterek düzenlediği “II: Terörizm ve Radikalleşme ile Mücadele Kongresi” ile yine başka bir özel üniversitenin düzenlediği “21. Yüzyıl Savaşlarında Strateji, Operatif, Taktik ve Teknik: Tespit ve Değerlendirmeler” isimli iki ulusal kongreye katıldım. Katıldığım bu iki kongrede hem çok şeyler öğrendim hem de “Yeni Savaşlar ve Hedefleri” ile “Asimetrik Harp” başlıklı iki sunum yaptım. Hem benim yaptığım sunumlarda hem de diğer katılımcıların yaptıkları sunumlarda ortak noktalar olduğunu tespit ettim. Bu yazımda sizlere çok kısa tespit ettiğim bazı ortak noktaları aktarmak istiyorum.

Artık klasik savaşların yapılma ihtimali çok az. Artık savaşlar şekil değiştirdi. Ancak bütün dünya aslında gizli bir şekilde savaşmaya hala devam ediyor. Bu devam eden yeni savaşların ismine büyük çoğunluk Asimetrik Savaş, Gayri Nizami Harp ya da Vekâlet Savaşları isimlerini vermiş.

Dünyadaki nükleer güç dahil bütün harp silah ve araçlarındaki son yıllardaki gelişim durumu göz önüne alındığında artık ülkelerin birbirleri ile klasik konvansiyonel harp esasına dayalı bir savaş yapmasının çok büyük hayati riskleri üzerinde taşıdığı tespit edilmektedir. Günümüzde askeri yönden zayıf ülkeler bile sahip oldukları uzun menzilli roket, füze sistemleri ve diğer gizli nükleer silahları ile güçlü devletleri etki altına alabilmektedirler. ABD, Rusya, Çin ve Batılı devletler gibi güçlü olduğu değerlendirilen devletlerin ise birbirleri ile mevcut bu silah sistemleri ile savaşmaları taraf devletlerin sonuçta tamamen yok olmalarına sebep olacaktır.

Dünya’daki hiçbir güç böyle büyük bir tehlikeyi göze alamadığı için dünya, yeni savaş yolları bulmak için büyük bir araştırma yapmak durumunda kalmıştır. Yakın dünya tarihi incelendiğinde artık savaşların büyük bir çoğunluğunun küresel güçler tarafından karşılıklı devletlerin birbirlerine karşı kışkırtılarak ve devletlerin iç sorunları irdelenerek ortaya çıktığı görülmektedir. Çıkan bu savaşlar ve devlet içindeki iç mücadeleler sonuçta küresel güçlerin bu bölgelere ve buradaki enerji kaynaklarına sahip olması ile sonuçlanmaktadır.

Bu konuda en yoğun çalışan ülkelerden birisi olan Amerika’nın geçmişteki Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlarından olan General George W.Casey Jr.nin ‘’21 nci Yüzyılın Ordusu’’ adlı makalesinde bu konudaki tespitlerini sunmak faydalı olacaktır.

‘’21 nci yüzyılın tehlikeleri ve zorlukları gittikçe belirgin hale gelmiştir. A.B.D. nin dış tehditlere içte maruz kalma duygusu 11 Eylülde yıkılmıştır. O zamandan beri savaş halindeyiz. Bu küresel aşırı siyasal akımlarla uzun vadeli ideolojik bir savaştır. 21 nci yüzyılın bu çatışmaları, ortaya çıkan güvenlik ortamının habercisidir. Önümüzdeki yıllarda A.B.D; karmaşık, dinamik, ulusal güvenlik ile müttefik ve dostlarımızın kolektif güvenliğine yönelik beklenmedik zorluklarla karşı karşıya kalacaktır. Bu zorluklar, değişik biçimde; kara, hava, deniz, uzay siber uzay gibi alanlarda genel savaştan barışçıl rekabete kadar değişen geniş kapsamlı bir savaş olarak ortaya çıkacaktır. Bu ortamda başarılı olmak için Savunma Bakanlığımız, savunma stratejisinde bir denge prensibi geliştirmiştir. Bu dengeler; gelecekteki çatışmalara hazırlık için şu anki mücadeleye karşı tepki dengesi, konvansiyonel savaşa karşı, gayri nizami harbe hazırlanma dengesi ile dengeyi korumak için gerekli olan kültürel değişikliklere karşı bize güven veren kültürel avantajlar arasındaki dengedir.’’

Amerika gibi açık istihbarat kaynaklarında diğer ülkeler üzerinde en çok yeni savaş yollarını uyguladığı iddia edilen bir ülkenin bile bu tehdide yönelik tedbirler alması dikkate değer bir husustur.

Kısaca tam isabetli ve güçlü silahlar günümüzdeki savaşların şeklini değiştiriyor. Sanayi çağı boyunca savaşçıların amacı, ağırlıklı olarak düşmanı yıpratmak ve imha etmek üzerineydi. Çatışmayı sürdüremeyecek hale getirmek için düşmanın ve malzemesinin üzerine güçlü patlayıcılar atılırdı. Bu yeni savaş konseptinde amaç, düşmanı yıpratmak yerine zamanında Çinlilerin atalarımıza yaptığı gibi düşman hatlarının sinir sistemi olan halklara, orduların gerçek değerleri olan manevi ve kültürel değerlere-komuta birimlerine-bilgisayar ağlarına-yani savaş mekanizmasını yönlendiren yerlere gayri nizami harp tekniklerini kullanarak saldırmaktır.

Bu savaşta düşman akıl ve bilimi; devletleri, milletleri ve orduları yok etmek için yapacağı silahlar ve kullanacağı askerler yerine, tek mermi dahi atmadan ve hiçbir kayıp vermeden bu devletleri, milletleri ve orduları kendi menfaatlerini sağlamasına aracı olmaları için kullanmaktadır.

Bu şekilde düşman hiçbir silah kullanılmadan kendi içinde çatışmaya ve bölünmeye sürüklenerek enformasyon savaşıyla yok edilebilir ve kendisinden istendiği gibi davranışa zorlanabilir. Böyle savaşlar maliyet-etkinlik analizi çerçevesinde incelendiğinde çok ucuz ve etkinliği konvansiyonel harbe göre çok daha fazladır. Bu savaşın metodları çoktur ve halen geliştirilmektedir.

Türkiye’nin de 1984 yılından beri bölücü teröre karşı yoğun olarak uğraştığı İç Güvenlik Harekâtları ve FETO terör yapılanması göz önüne alındığında artık bize karşı yeni savaşların önümüzdeki dönemde de bu yönde bir seyir izleyeceği anlaşılmaktadır.

Aslında bu yeni olduğu iddia edilen Asimetrik Harp ya da Gayri Nizami Harp teknikleri tarih boyunca bize karşı hep uygulanmıştır.

Bir oryantalist eğer bir milletin medeniyetini tahrip etmek istiyorsanız 3 yol vardır demiştir:

  • Aile yapısını tahrip edin.
  • Eğitim Sistemini tahrip edin.
  • Rol modellerini ve referanslarını küçümseyin ve alçaltın.

M.Ö. 500 yıllarda yaşamış ünlü savaş sanatı adlı eserin yazarı Shun Tzu; ‘’Bütün savaşlar aldatmaya dayanır. Düşmanı aldatmak için yem verin, karışıklık taklidi yapın ve onu çökertin.“ demiştir. Shun Tzu kitabında düşmanı çökertmek için şu teknikleri önermektedir:

‘’Hasım ülkelerin hakanlarının ve yöneticilerinin başarılarını, kişiliklerini küçük göstererek hasım ülkelerde iyi olan şeyleri gözden düşürünüz.’’ ‘’Yöneticilerin ve askerlerin şöhretlerine gölge düşürünüz ve zamanı geldiğinde de kendi halkının onları hor görmesini sağlayınız.’’ ‘’Düşman halkın kendi aralarında olan çelişki, düşmanlık, uyuşmazlık ve kavgalarını yayınız.’’ ‘’Hasmınızın geleneklerini gülünç hale getiriniz. Kültürünü çökertiniz.’’ ‘’Etki ajanları ve vatan haini casuslar yaratınız. Ülkeyi içten fetih ediniz.’’ ‘’İnsan beynindeki savaşı kazanınız. Önce düşmanı yenileceğine ikna ediniz! İnsan beynindeki savaşı kazanırsanız, yenik bir düşman ile savaşırsınız! O zaman güçsüz bir ordunuz olsa bile mücadele edebilirsiniz.’’ ‘’İnsan beynindeki savaşı kazanmak için, önce kendinizi çok güçlü, düşmanınızı da çok güçsüz gösteriniz.’’

Yukarıda sıralanan teknikler Shun Tzu’nun önerdiği propaganda tekniklerinden sadece bazılarıdır ve yüzyıllardır Çin’in o zamanki komşuları olan başta Türkler olmak üzere diğer devletlere ve milletlere başarı ile uygulanmıştır.

Yeni olduğu iddia edilen bu Asimetrik Savaşlar yani Gayri Nizami Harpler ya da benim tabirimce Namert Savaşlar aslında tarih boyunca biz Türklere hep uygulanmış ve halen uygulanmaktadır. Biz Türk Milleti olarak bu gerçeği göremez ve gerekli tedbirleri almaz isek ileride de bu Namert Savaşlar bize uygulanmaya aynı şekilde devam edecektir.

Dr. Tuğtigin ŞEN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP