Ankara’daki Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, basın mensuplarına kapılarını açarak, ürünlerin analizinin yapıldığı laboratuvarları tanıttı. Laboratuvar müdürü Varlık, analiz süreçleri hakkında bilgi vererek, il ve ilçe tarım gıda denetçilerince alınan numunelerin kabul biriminde mühür, deformasyon, poşet ve sıcaklık kontrollerinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Laboratuvar Sistemi’ne (GKLS) kaydedildiğini bildirdi.
Kaydın ardından, numunelerin barkodlu olarak laboratuvarlara sevk edildiğini dile getiren Varlık, “Laboratuvara gelen numuneler, ilgili laboratuvar birimi sorumlusuna havale edildikten sonra analiz süreci başlatılır. Her numunenin ilk aşaması çözümleme aşamasıdır. Bu aşamanın ardından cihazlara verilerek ürünün uygunluğu değerlendirilir,” şeklinde konuştu.
Varlık, numunenin uygun olmaması durumunda tekrar çalışma yapıldığını belirterek, sonuçtan emin olduktan sonra raporun il müdürlüğüne ulaştırılmasının ardından 7 gün içinde ilgili firmaya yazı gönderileceğini ifade etti. Şahit hakkını kullanmak isteyen firmadan alınan numunenin Bakanlığın farklı bir laboratuvarına gönderileceğini ve orada da “uygun değil” sonucu çıkarsa cezai işlemlerin il müdürlüğü tarafından yapılacağını aktardı.
Laboratuvar Yurt Dışına da Hizmet Veriyor
Varlık, 23 bin 500 metrekare alana sahip laboratuvarlarında 16 laboratuvar biriminin bulunduğunu belirterek, “Bu anlamda Türkiye’nin en donanımlı laboratuvarlarından biridir. Yurt içinde hizmet verdiğimiz gibi, Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, KKTC, Kuzey İrlanda ve Polonya gibi ülkelere de analiz hizmetleri sunmaktayız. Güvenliğin son derece yüksek olduğu bir laboratuvarız. Analizler, 185 personel tarafından yapılmakta ve Avrupa’daki tüm cihazlar laboratuvarlarımızda bulunmaktadır. Hatta bazı cihazlarımız daha üstün teknolojilere sahiptir,” dedi.
Analiz Sonuçlarındaki Hassasiyet
Son dönemde gıda analiz sonuçlarında yer alan “1000’de 1″ ifadesine de değinen Varlık, her cihazın tespit edebileceği maksimum limitin bulunduğunu ifade etti. Varlık, “1000’de 1 hassasiyet, cihazın bir ürün içindeki 1000’de 1 oranında malzemeyi tespit edebileceği anlamına gelir. Bu, ürünün içinde 1000’de 1 oranında bir şey olduğunu göstermez, sadece cihazın görebileceği minimum düzeyi tespit eder,” dedi.
Kurumun akredite bir laboratuvar olduğunu ve yurt içi ve dışındaki yeterlilik testlerinden başarıyla geçtiğini aktaran Varlık, laboratuvarlarda yıllık yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapıldığını belirtti. Günlük 100-150 civarında numune geldiğini kaydeden Varlık, “Toplamda yılda 18-20 bin arasında numune gelir. Laboratuvarlarımızda her şey kontrollü ve steril şartlarda gerçekleştirilmektedir. Personelimiz, önlük, eldiven ve bone ile çalışmaktadır. Bakanlık, kritik dönemlerde denetimlerini artırmaktadır. 750 bin işletmenin her biri yılda bir kez denetimden geçmektedir,” dedi.
Bal ve Zeytinyağı Analizleri
Varlık, bal denetimlerinde yaklaşık 14 parametre analiz yapıldığını, zeytinyağında ise tohum yağı tespiti için analizler gerçekleştirdiklerini belirtti. “Zeytinyağının içinde bir yağ karışımının olup olmadığını rahatlıkla tespit edebiliyoruz. Cihazlarımız son teknoloji ürünü ve personelimiz oldukça yetkin,” diyen Varlık, et ve et ürünlerinde de yaklaşık 22 tür analiz gerçekleştirdiklerini kaydetti.
KÖŞE YAZILARI
5 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
13 saat önceSPOR
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önce