Ahlaklı Belediyecilik ve Nepotizm

Ahlaklı Belediyecilik ve Nepotizm

ABONE OL
16 Nisan 2024 07:27
Ahlaklı Belediyecilik ve Nepotizm
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Milli Görüş Hareketi’nin tekrar siyasete katılım kararıyla gündeme gelen Yeniden Refah Partisi (YRP), Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan başkanlığınca Türkiye siyasetinde ilerlemeye devam ediyor.

2018 yılında kurulan YRP, Millî Görüş siyasetinin şu anda son temsilcisi.

Gittikçe kitleselleşen ve örgütlenen YRP, AK Parti’ye karşı cepheden bir siyaset geliştirerek siyaset arenasında adından her geçen gün daha çok söz ettiriyor.

Erdoğan karşısında toplumu ikna etmek için çaba harcayan YRP, 31 Mart yerel seçimlerinde gösterdiği başarıdan yola çıkarak iktidara doğru yürürken toplum tarafından ilgiyle takip ediliyor.

Erdoğan’a rağmen toplumu ikna edici siyasetiyle Türkiye siyasetinin sağ kanadında güçlenmeye devam eden YRP; Erdoğan iktidarının pejoratif yükünü sırtlanmaktan kaçınan siyasi müzakereleriyle kabulleri üzerinde toplayan Milli Görüş siyasetinin günümüzdeki temsilcisi.

Milli Görüş siyasetinin yaşadığı krizi çözmek için yola çıkan Yeniden Refah Partisi, savunduğu iddiaları korumaya devam edeceğini söylerken; yerel seçimler sonrasında Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde kazanmış olduğu belediyede sergilemiş olduğu bir tutum nedeniyle dile getirmiş olduğu “ahlaklı belediyecilik” ilkesini lekeledi.

Ahlaklı belediyecilik sloganıyla yerel seçimlerde kampanya yürüten YRP, Dulkadiroğlu ilçesinde yönetimi ele geçirdikten sonra ilk iş olarak akraba kayırmacılığı yaptı.

K. Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde görevi devralan YRP’li Belediye Başkanı Mehmet Akpınar, adaletli belediyecilik anlayışı diyerek kayınbiraderini başkan yardımcısı olarak göreve atadı.

İlk faaliyetiyle herkesi şaşırtan Mehmet Akpınar, Dulkadiroğlu Belediyesi’ndeki ilk görevine kayınbiraderini başkan yardımcısı olarak işe almakla başladı.

Mazbatasını alıp göreve geldikten sonra belediyenin kapısına Hz. Muhammed’in “Rüşvet alan da veren de mel’undur.” hadis-i şerif’ini yazdıran YRP’li Akpınar, bu yazının hemen ardından kayınbiraderi Fatih Yıldız’ı başkan yardımcısı olarak göreve aldı.

Söz konusu tabelaların asıldığı belediye binalarından birisini sosyal medya üzerinden paylaşarak “Elhamdülillah… Yeniden Refahlı Belediye Başkanlarımız söz verdiğimiz üzere tabelalarını asmaya başladılar. Ahlaklı belediyecilik dönemi başladı.” diye açıklamada bulunan YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, nepotizm olarak bilinen Dulkadiroğlu Belediyesi’ndeki icraata dair bugüne kadar herhangi bir itirazda bulunmadı.

YRP yönetiminden de bu konu hakkında şimdiye kadar herhangi eleştiri duymayışımız ahlak kavramını tekrar sorgulamamızı YRP nezdinde zorunlu kılıyor.

Oysa Fatih Erbakan yerel seçimler öncesi yaptığı konuşmalarda ‘1 Nisan’dan itibaren birbirinden temiz, dürüst ve örnek olacak belediye başkanlarıyla topluma hizmet sunacaklarını belirtmişti.

Adaletli ve ahlaklı belediyecilik anlayışlarında “adam kayırma”nın olmayacağının sözünü veren Erbakan, “torpil ve çifte standarda” asla taviz vermeyeceklerini defaatle vurgulamıştı.’

Fakat şahit olduğumuz olay, din ve ahlak referanslarıyla yola çıkan İslamcı bir partinin toplumun manevi duygularını istismar eden bir hadisesi olarak ortada duruyor.

Bu bakımdan ‘mel’un, ahlak ve adalet’ kavramlarına Milli Görüş çizgisinin nasıl baktığı da açıkça görülüyor.

YRP’nin Dulkadiroğlu Belediyesi’nde yapmış olduğu bu nepotist icraat aynı zamanda laikliği de zarar veriyor.

Çünkü dini kullanarak toplumun rızasını almak ama daha sonra hiçbir vicdanın kabul etmeyeceği bir şekilde kayınbiraderini; üstelik başkan yardımcısı olarak işe atama, hem ahlak bakımından hem de liyakat bakımından doğru bir davranış değildir.

Devletin bir kamu kurumu olan belediyelerin kapılarına hadis sözleri yazmak ise Türkiye’nin laik devlet olgusunu zedeleyen bir yaptırımdır.

Yeniden Refah Partisi’nin yerel yönetimlerde ilk eylemi buysa bundan sonrasını düşünmek bile insanı endişelendiriyor!

Milli Görüş Hareketi’nin geçmiş yıllardaki tutumlarına benzer bir davranış sergileyen Fatih Erbakan, yeniden Milli Görüş ruhunu canlandırmak için siyasete atıldığını söylemişti.

Eğer Milli Görüş Hareketi’nin diriliş belirtisi buysa vücûd bulmuş hali, galiba YRP’li belediyelerin ‘adam kayırmacılık’la çoğalan personel haberleri olacak.

Yerelde küçük bir yerin iktidarı olmak adam kayırmacılıksa; iktidara talip olmak isteyen YRP’nin amacına ulaştığı zaman bürokrasinin her alanında yaşanılacak akraba, eş, dost kadrolaşmasını şimdiden tahmin etmek zor değil.

Heybet AKDOĞAN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP