AĞUSTOS AYI

AĞUSTOS AYI

ABONE OL
19 Ağustos 2024 22:31
AĞUSTOS AYI
1

BEĞENDİM

ABONE OL

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi veya Marmara Depremi, kısaca Deprem.
15 Ağustos 1984 Bölücü Terör Örgütü PKK’nın Eruh ve Şemdinli eylemleriyle terör sahnesine çıkması, kısaca Terör.

Her 15 Ağustos’ta Terör ve her 17 Ağustos’ta Deprem yıldönümleri olduğu için içim kan ağlar. Bu iki günde gözyaşlarıma engel olamadan hem depremde kaybettiğimiz insanları, hem de çatışmalarda bizler için şehit olmuş silah arkadaşlarımı ve terör örgütü mensuplarını gerçekte niçin kaybettiğimizi sorgularım.

Ama bu sene Ağustos ayında, hem yurdumuzun dört bir tarafında çıkan orman yangınları, hem Meclisimizde seçtiğimiz vekillerimizin yumruk yumruğa kavgaları, hem geçim sıkıntısı çeken insanların acı dramları, hem iyice büyüyen göçmen sorunu ve en çok da İsrail’in Gazze’de yaptığı insanlık katliamlarını televizyonlarda canlı canlı izlerken, önceki senelere göre çok daha fazla üzülmüştüm.

İşte tam böyle üzüntü içinde dışarıda dolaşırken, küçük bir çay ocağında camlarda çok güzel karikatürlerle süslenmiş ilginç yazılar gördüm ve merakla okumaya başladım:

Dışarıdan stres getirmek yasaktır.
Gülmeyi bilmeyen esnaf olmasın.
Biz keyifçi insanlarız, her türlü güleriz.
Yaptığım hatalardan ders alıp daha iyilerini yapıyorum.
Bana gönül koyma, çay koy.
Sonra çay bize bir gerçeği daha öğretti: Bekleyen her şey soğur, acır ve bayatlar.
Senin sesin güzeldir; iki çay söylesene.
Kahvenin suçu yok, siz hatır bilmediniz.
İnsanı iki şey ayakta tutar: Biri sağ ayak, biri sol ayak, gerisi hikaye.
Bitkinin güzelliği tohumun iyiliğinden, insanın güzelliği ise kalbinin güzelliğinden gelir. Dıştaki kibir, içteki fakirliğin eseridir. (MEVLANA)
Sular hep aktı geçti, kurudu vakti geçti. Nice han, nice sultan tahtı bıraktı geçti. Dünya bir penceredir, her gelen baktı geçti. (YUNUS EMRE)
Güzel insanlar biriktirin hayatınızda: Bencil olmayan, kırmayan, özür dilemesini bilen, görünüşte değil yürekten seven. Hoşgörülü insanlar alın hayatınıza. Sizi olduğu gibi kabul eden, güvenilir insanlar biriktirin. Aramızda kalsın demeye gerek olmasın. Yüzünüze gül, ömre ömür katan insanları yanınızda tutun. Çünkü hayat, vakit kaybedilmeyecek kadar çok kısa. (YUNANLILAR)
İşte bu yazıları ilgiyle okurken, bir anda içime mutluluk dolmaya başladı. Ben niçin Ağustos ayında üzülüyorum diye sormaya başladım. Ağustos ayında hep kötü şeyler mi oldu acaba?

Hayır, sadece Ağustos ayı içinde kazandığımız bazı önemli savaşları saymak yeterlidir. Aziz vatanımız Anadolu, 26 Ağustos 1071 Malazgirt Savaşı’nın bize bir armağanıdır. 29 Ağustos 1526 Mohaç Savaşı, Orta Avrupa’nın 200 yıllık geleceğini tayin etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel taşı olan Başkomutanlık Meydan Muharebesi de yine Ağustos ayında meydana gelmiştir.

İşte bu küçük çay ocağında gördüğüm yazılar bana çok büyük dersler verdi. Dünyaya ve zamana hangi gözlerle bakarsanız, onu görürsünüz.

Dr. M. Tuğtigin Şen
Emekli Albay

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP