ABD Dışişleri Bakanı Blinken: “İran, Nükleer Silah Üretimi İçin Gerekli Malzemeyi Üretmeye Çok Yakın”
  • Tercüman Gazetesi
  • Genel
  • Dünya
  • ABD Dışişleri Bakanı Blinken: “İran, Nükleer Silah Üretimi İçin Gerekli Malzemeyi Üretmeye Çok Yakın”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: “İran, Nükleer Silah Üretimi İçin Gerekli Malzemeyi Üretmeye Çok Yakın”

ABONE OL
21 Temmuz 2024 07:19
ABD Dışişleri Bakanı Blinken: “İran, Nükleer Silah Üretimi İçin Gerekli Malzemeyi Üretmeye Çok Yakın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran’ın nükleer silah üretimi için gerekli olan malzemeyi üretme kapasitesine bir ya da iki hafta içinde ulaşabileceğini açıkladı. Blinken, nükleer anlaşmanın feshedilmesinin büyük bir hata olduğunu vurguladı.

Blinken’ın Açıklamaları
Colorado’daki Aspen Güvenlik Forumu’nda konuşan Blinken, İran’ın nükleer silah için yeterli miktarda silah sınıfı malzemeyi hızla üretme kabiliyetinin artık muhtemelen bir ya da iki hafta uzakta olduğunu belirtti. Blinken, “Henüz bir silah üretmediler ama bu elbette çok dikkatli bir şekilde takip ettiğimiz bir şey” dedi.

Nükleer Anlaşmanın Feshi
Blinken, 2015 yılında İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) beş daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin’in yanı sıra Almanya ve AB tarafından imzalanan nükleer anlaşmanın feshedilmesinin büyük bir hata olduğunu ifade etti. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018 yılında anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi, İran’ın nükleer programını yeniden hızlandırmasına yol açtı.

İran’ın Nükleer Programı
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokunu artırmaya devam ettiğini ve yüzde 60 saflıkta uranyum üretimini sürdürdüğünü bildirdi. Blinken, İran’ın nükleer silah üretme kapasitesine sahip olmasının bölgesel ve küresel güvenlik açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı, İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek için diplomatik yollarla çözüm arayışlarının sürdüğünü vurguladı. Blinken, “Son yıllarda yaptığımız en büyük hatalardan biri anlaşmayı bozmak ve İran’ın içine koyduğumuz kutudan çıkmasına izin vermekti” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP