Türkiye’de yüksek enflasyon ve daralan talep, özellikle KOBİ’ler başta olmak üzere firmaları zorlu bir sürece soktu. Yılsonu yaklaşırken işletmeler, kredi borçlarını yapılandırma ve ana para ödemelerinde öteleme talebinde bulunuyor.
Kredi Borçları Artıyor
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Ekim 2024 verilerine göre, toplam brüt kredi miktarı 15 trilyon 647 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde tasfiye edilecek krediler toplamı ise 328 milyar TL oldu. Bu dönemde ticari kredilerin borç dağılımındaki payı yüzde 65,5 olarak kaydedildi.
Reel sektör temsilcileri, yeni yılda maliyetlerin yüzde 30 artacağını vurgularken, işletmelerin finansal sürdürülebilirliklerini sağlamak için kredi yapılandırmaya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
Sanayicilerden Çağrı: “Bankalar Esneklik Göstersin”
Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Başkanı Mustafa Balkuv, 2025’te faiz yükü ve maliyetlerin artmasıyla işletmelerin ödeme planlarını genişletmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Bankaların esneklik sağlayarak ödeme planlarını uzatması ve düşük faiz imkanı sunması, işletmelerin direnç kazanmasını sağlayabilir.”
Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği (KYSD) Başkanı Murat Özpehlivan ise kredi faiz oranlarının bir yıl içinde yüzde 10’dan yüzde 60’a yükselmesinin firmaları zorladığını belirterek, yapısal çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi:
“Düşük maliyetli yapılandırmalarla firmalarımızın bu süreci en az hasarla atlatması sağlanmalı.”
Ana Para Ödemelerinde Düzenleme Talebi
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, ana para ödemelerinin ertelenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kredi borçlarının yapılandırılması ve ana paranın ötelenmesi için yeni bir düzenleme bekliyoruz” dedi.
“2025 Yaprak Dökümü Getirebilir”
İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, özellikle KOBİ’lerin yıl sonunda ana para ödemelerinde zorlandığını belirtti:
“Bankalar anapara ödemesinde ısrarcı olursa, işletmeler ciddi bir borç yüküyle 2025’e girecek. Bu, üretim ve istihdam kaybını tetikleyebilir.”
Sektörel Beklentiler
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Başkanı Ali Özçete, faiz indirimlerinin sektörü yeniden canlandırabileceğini belirtti:
“Faizlerde yapılacak olumlu bir düzenleme, KOBİ’ler için hayati önem taşıyor. İhracata ve istihdama yönelik teşviklerin artırılması gerekiyor.”
MAGAZİN
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önce