Çocukları dijital bağımlılıktan korumak için 5 plan

Çocukları dijital bağımlılıktan korumak için 5 plan

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukları ve ergenleri tehdit eden sosyal medya risklerinin önlenmesi, kadına karşı şiddetle mücadelede geliştirilen yeni yöntemler, nüfus azalmasına karşı hazırlanan eylem planına dair çarpıcı açıklamalar yaptı.

ABONE OL
23 Aralık 2024 06:19
Çocukları dijital bağımlılıktan korumak için 5 plan
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara’da medya temsilcileriyle bir araya gelerek sosyal medya bağımlılığı, kadın ve çocuk hakları, aile politikaları ve nüfus dinamikleri üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal Medyanın “Dijital Eroin” Etkisi
Bakan Göktaş, sosyal medya bağımlılığının ciddiyetine dikkat çekerek, uzmanların bu bağımlılığı “dijital eroin” olarak tanımladığını belirtti. Sosyal medya kullanımının beyinde madde bağımlılığına benzer mekanizmaları tetiklediğine vurgu yaparak, özellikle çocuk ve ergenlerin bu durumdan daha fazla etkilendiğini söyledi.

Sosyal medya ve dijital oyun platformlarının çocukları koruma sorumluluğu taşıdığını ifade eden Göktaş, şunları kaydetti:

Yaş doğrulama sistemlerinin geliştirilerek “Dijital Kimlik” uygulamasının hayata geçirilmesi,
Çocuklara yönelik siber zorbalık ve manipülatif reklam içeriklerinin engellenmesi,
16 yaş kriterine dayalı kısıtlamaların uzman görüşleri ışığında kademeli olarak uygulanması,
Bu yükümlülüklere uymayan platformlara cezai yaptırım ve erişim engeli getirilmesi.
Bakanlık ayrıca ebeveynlere çocukların sosyal medya kullanımını denetleme yükümlülüğü getirilmesi üzerinde çalışıyor.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yeni Adımlar
Kadına yönelik şiddetle mücadelede hukuki düzenlemelerin yanı sıra sosyal destek mekanizmaları, eğitim programları ve kadın-erkek eşitliği bilincinin yaygınlaştırılmasının önemine değinen Bakan Göktaş, şu bilgileri paylaştı:

Şiddet vakalarının takip edilmesi amacıyla oluşturulan sistemle 60 binin üzerinde dava izleniyor.
149 kadın konukevi aktif olarak hizmet veriyor, 15 ildeki konukevleri ise ihtisaslaştırıldı.
Belediyelerin kadın konukevlerinin sayısını artırması gerektiği ifade edildi.
Sosyal Risk Haritası Projesi
Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve bağımlılık gibi tehditlere karşı 81 il ve 922 ilçede hane bazlı erken müdahale sistemi oluşturuluyor. Bu kapsamda sosyal risk haritaları ile vakalar henüz ortaya çıkmadan müdahale edilecek.

Aile ve Gençlik Politikaları
Bakan Göktaş, gençlere yönelik evlilik kredisi ve danışmanlık hizmetlerinin kapsamının genişletildiğini belirtti. Aile rehberliği uygulaması ile her aileye talep üzerine rehber atanarak sosyal hizmetlere erişim kolaylaştırılıyor.

Nüfus Dinamikleri ve Eylem Planı
Türkiye’nin düşen doğurganlık oranları ve yaşlanan nüfusuna dikkat çeken Bakan Göktaş, 12 ilde saha araştırmaları yapıldığını ve Ulusal Nüfus Eylem Planı’nın hayata geçirileceğini duyurdu.

Sanal Otizm ve Dijital Riskler
Bakanlık, erken çocukluk döneminde ekrana maruz kalmanın otizm benzeri belirtiler oluşturduğunu belirterek “sanal otizm” tehlikesine karşı uyardı. Ayrıca, telefon veya internetsiz kalma korkusu (nomofobi) gibi dijital bağımlılıkların da yaygınlaştığına dikkat çekildi.

Acil Müdahale Hattı
ALO 183 ve 112 Acil Çağrı Merkezi sistemleri entegre edilerek şiddet vakalarına daha hızlı müdahale edilecek.

Bakan Göktaş, bakanlığın bu alanlarda kapsamlı projelerle toplumsal sorunlara karşı etkili çözümler sunmayı hedeflediğini belirtti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Tercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.