Türkiye’nin 68 yıllık nükleer enerji hayali, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) ilk reaktörün devreye alınmasıyla somutlaşıyor. Akkuyu NGS’nin inşasında kritik önemdeki parçaların Almanya’dan temin edilememesi nedeniyle aksayan süreç, Çin’den alınan parçalarla yeniden hız kazandı. Santralin 1. güç ünitesinin devreye alınması için tüm hazırlıkların son aşamaya geldiği bildirildi.
“Tüm Gücümüzü Seferber Ettik”
Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, santralin 1. güç ünitesinin işletmeye alınması için tüm imkanların seferber edildiğini belirtti. Dedusenko, “Türbin ünitesinin ana bileşenlerinin montajı tamamlandı ve boru hatları kuruluyor. Yıl sonuna kadar türbini çark cihazına yerleştirmeyi planlıyoruz. Bu işlem, türbinin kurulumunun tamamlanması ve tüm sistemlerin test için hazır hale gelmesi anlamına gelecek” dedi.
Akkuyu NGS, Türkiye’ye 45 Milyar Dolar Katkı Sağlayacak
Dedusenko, Akkuyu NGS’nin tamamlandığında yaklaşık 15 milyon kişiye ve çeşitli altyapı tesislerine 7/24 temiz enerji sağlayacağını belirtti. Santralin dört ünitesinin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unun karşılanması planlanıyor. Ayrıca projenin Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na (GSYH) yaklaşık 45 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor. NGS’nin geri ödeme süresine ulaşıldıktan sonra Türkiye, üretilen elektrikten elde edilecek gelirin yüzde 20’sini alacak.
Rosatom, Türkiye’de Rüzgar Yatırımı İçin Ortak Arıyor
Dedusenko, Rosatom’un Türkiye’de rüzgar enerjisi projelerine ilgi gösterdiğini ve bu alanda ortak arayışında olduklarını ifade etti. Türkiye’nin rüzgar enerjisi yatırımı için önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Mersin, Elektrikli Ulaşım Merkezi Olacak
Rosatom’un enerji depolama alanında çözümler sunmaya da hazır olduğunu belirten Dedusenko, Mersin’de elektrikli araç geliştirme projeleri planladıklarını ve Mersin’in hem Türkiye’nin nükleer başkenti hem de elektrikli ulaşım için büyüme bölgesi olmasını hedeflediklerini söyledi.
Türbin Basınç Rotörü Montajlandı
Akkuyu NGS’nin inşaatında, birinci ünitenin türbin tesisinin 255 tonluk son basınç rotoru, vinç yardımıyla yerine monte edildi. Akkuyu Nükleer AŞ, türbinin düşük basınç rotoru montajının tamamlandığını açıkladı.
GENEL
Az önceEKONOMİ
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önce