Almanya’nın Türkiye’nin 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımına yönelik engeli kaldırmasının ardından iki ülke arasındaki görüşmeler hız kazandı. İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya’nın yer aldığı konsorsiyuma ait olan Eurofighter Typhoon için, bu ülkelerden gelen teknik heyetle yapılan görüşmelerin üç hafta sürmesi bekleniyor. Görüşmelerde, savaş uçaklarının tedarik süreci, personel eğitimi, bakım programları ve diğer teknik ayrıntılar ele alınıyor.
Savunma uzmanı Turan Oğuz, Eurofighter Typhoon T4 savaş uçağının, CAPTOR-E MK2 AESA radar, PIRATE IRST sistemi, PRAETORIAN elektronik destek sistemi, SKY SHIELD elektronik taarruz sistemi, SNIPER hedefleme podu ve METEOR A2A füzesi gibi sistemlerle donatılmasının, Fransız savaş uçağı RAFALE F4 ve F-16 B70’ten çok daha etkili olacağını belirtti.
Teknik görüşmelerin tamamlanmasının ardından Almanya’nın satışa nihai onayı vermesi durumunda, Türkiye ilk aşamada 24 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağını mümkün olan en kısa sürede teslim alacak. Sürecin ilerleyen aşamalarında ise uçak sayısının 40’a tamamlanması planlanıyor. Öte yandan, Türkiye’nin yerli üretim Milli Muharip Uçağı KAAN’ın seri üretimine ise 2030 yılında başlanması hedefleniyor.
Karakuş: Hava Kuvvetlerine Takviye Gerekiyor
Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımına yönelik süreci değerlendirdi. Türkiye’nin kendi savaş uçağını üretme konusundaki kararlılığına vurgu yapan Karakuş, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine 300 adet KAAN uçağının 2045 yılına kadar girebileceğini belirtti. Bu nedenle, Türkiye’nin geçici olarak Hava Kuvvetlerine destek sağlamasının önemine dikkat çekti.
Karakuş, Yunanistan’ın son dönemde 24 adet RAFALE savaş uçağını tamamladığını, 83 adet F-16’sını Blok 70 seviyesine yükselteceğini ve F-35 savaş uçaklarını alacağını hatırlatarak, “Neden bu kadar yığınak yapılıyor? İlişkiler iyi deniyor, ancak bu alımlar Türkiye için yapılmıyor söylemi inandırıcı değil” dedi.
Türkiye ile ABD arasında F-16 tedarikinde bir sorun olmadığını belirten Karakuş, ancak bu uçakların tesliminin üç yılı bulacağını ifade etti. Bu nedenle Türkiye’nin Blok 70 F-16’lar gelene kadar ek takviyeler yapması gerektiğini vurguladı. Karakuş, “Kısa sürede 20 uçak alınırsa, pilotların ve personelin eğitimi bir yıl sürer ve filo harbe hazır hale gelir. 40 uçaklık bir filo ise iki yıl içinde tamamlanır. Bu süreçte F-16’lar da teslim edilmiş olur. Hava Kuvvetleri güçlü olduğunda, bölgede Türkiye’ye karşı bir tehdit oluşmaz” dedi.
GENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
17 saat önceGENEL
17 saat önceGENEL
17 saat önceGENEL
17 saat önce