Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ağustos ayı ölçümlerine göre, Adana Karataş’ta 32,2 derece ile Doğu Akdeniz’de rekor düzeyde sıcaklık kaydedildi. İlk kez deniz suyu sıcaklıkları 32 derecenin üzerine çıktı. Ağustos ayı ölçüm sonuçlarına göre, Mersin-Akdeniz Işıklı Şamandıra’da 31,9 derece, Mersin Yenişehir’de 31,6 derece, Hatay İskenderun’da 31,5 derece, Antalya Kemer’de 30,8 derece, Muğla Fethiye’de 30,8 derece, Antalya Alanya’da 30,7 derece ve Antalya Muratpaşa’da 30 dereceyi aşan noktalar görüldü. Akdeniz’de Kaş 29,5, Finike 29,3, Alanya 29,1 ve Silifke 29 derece sıcaklıklara ulaştı.
**Ekosistem İçin Büyük Risk**
Geçmişte 28 derece bile yüksek kabul edilirken, Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıklarının 30 dereceyi aşması ekosistem için büyük bir risk olarak değerlendiriliyor. Akdeniz’de rekor düzeyde seyreden bu sıcaklık artışları, Ege, Marmara ve Karadeniz’de de benzer düzeyde gözlemlendi.
**Ege’de 29 Dereceye Ulaşıldı**
Meteoroloji’nin deniz suyu sıcaklık ölçümlerine göre, Aydın Didim’de 29 derece ölçüldü. Çanakkale Biga’da 28,6 derece, İzmir Konak’ta 28,5 derece, İzmir Dikili’de 27,7 derece ve Gökçeada’da 27,6 derece ile Ege Denizi’nde rekor sıcaklıklar kaydedildi. Marmara Denizi’nde, İstanbul Havalimanı Liman Feneri istasyonunda 28,3 derece, Silivri’de 28 derece ve Yalova’da 27,9 derece sıcaklığa ulaşıldı. Karadeniz’de en yüksek sıcaklık Giresun Palamut Kayalığı’nda 28,1 derece olarak ölçüldü. Zonguldak’ta 27,8 derece, Artvin Hopa, Sinop ve Samsun Atakum’da ise 27,5 derece sıcaklık kaydedildi.
**”Gezegeni Paylaşmak Çok Daha Zor Olacak”**
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Önol, bu yaz ve sonbaharın çok sıcak geçeceğini belirterek, deniz suyu sıcaklıklarında yeni rekorlar yaşandığına dikkat çekti. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin (ECMWF) tahminlerine göre, Basra Körfezi’nde suların 36 dereceye kadar çıkabileceğini belirten Önol, “Tüm Akdeniz kıyılarımız 32 dereceye dayanacak. Gelecekte gezegeni paylaşmak çok daha zor olacak.” dedi.
**”Ekosistemin Doğal Döngüsü Bozulur”**
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, sıcaklık artışlarının ekolojik dengeyi ve canlı çeşitliliğini ciddi şekilde etkileyebileceğine dikkat çekti. Dr. Kesici, sıcaklık artışlarının canlı türlerinin yaşam alanlarını değiştirebileceğini ve göçlere, besin ve oksijen savaşlarına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun ekosistemde virüs kaynaklı hastalıkların artmasına, su ve gıda kaynaklarının azalmasına, ormansızlaşma, çölleşme ve buzulların erimesi gibi sorunlara neden olabileceğini vurguladı. Kesici, “Bu da ortamda canlıların yok olmasına neden olabilir.” şeklinde uyardı.
KÖŞE YAZILARI
6 saat önceKÖŞE YAZILARI
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önce