Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi Komisyonda kabul edildi

Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi Komisyonda kabul edildi

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.

ABONE OL
24 Temmuz 2024 00:48
Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi Komisyonda kabul edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikle, kanunun amaçlarına “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi eklenecek. Sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmaların tereddüde mahal vermemesi amacıyla, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu olacak. Bu kapsamda, “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

Uygulamada tereddüt yaşanmaması ve “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak. Yeni tanım, “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” şeklinde olacak.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar, hayvan bakımevlerine toplanarak burada rehabilite edilecek ve sahiplendirilinceye kadar bakılacak. Bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın, onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi ile mümkün olacağı ilkesi kabul edilecek. Kanun’daki “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.” ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeden, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen kişilerin teşviki esas olacak. Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak sahipsiz hayvanların bakımlarını ve tedavilerini sağlamak için hayvan bakımevleri kuracak ve eğitim çalışmaları yapacak. Bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Teşvik ve İdari Tedbirler

Bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi gereğince ötenazi yapılabilecek. Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri alabilecek.

“Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak” fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımevinde bakılması hükmü uygulanacak.

İl Hayvanları Koruma Kurulu, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik sorunları belirleyip çözüm önerileri üretecek. Yerel yönetimlere ve diğer ilgili kurumlara yapılacak desteklerin kapsamı genişletilecek.

Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ihmal eden kişilerin hayvan bulundurması yasaklanacak ve hayvanlarına el konulacak. Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi durumunda uygulanacak idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımı için hayvan bakımevleri kuracak. Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Muhalefet milletvekilleri, teklifin kabul edilmesine tepki gösterdi.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


    HIZLI YORUM YAP