Yargıtay’dan Ziynet Eşyası Paylaşımında Emsal Karar: Örf ve Adetlere Göre Paylaşım Yapılacak
Yargıtay, düğünde takılan altınların kime ait olacağına dair tartışmaları bitirecek yeni bir karara imza attı. Takı kime takıldıysa o kişide kalacağına hükmedildi.
Boşanma sürecinde çiftler arasında sıkça yaşanan ziynet eşyası anlaşmazlıklarına dair Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, önemli bir karara imza attı. Yeni karar, ziynet eşyalarının paylaşımında örf ve adetlerin esas alınacağını belirtiyor ve daha önceki içtihatlarda yer alan "ziynet eşyalarının kadına ait olduğu" anlayışını değiştiriyor.
Ziynet Eşyalarında Cinsiyete Göre Paylaşım
Avukat Buket Nurşah Tekışık, Yargıtay'ın bu kararıyla ziynet eşyalarının kime ait olacağı konusunda yeni bir yol haritası çizildiğini ifade etti. Yargıtay'ın 2023/5704 E. 2024/2402 K. sayılı ilamına göre, eğer çiftler arasında ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda bir anlaşma yoksa, örf ve adetlere başvurulacak. Bu karara göre, erkeğe takılan ziynet eşyaları erkeğe, kadına takılan ziynetler ise kadına ait kabul edilecek.
Bilirkişi İncelemesi Gerekebilir
Kararın detaylarına göre, eğer ziynet eşyalarının cinsiyete uygunluğu konusunda bir belirsizlik varsa, bilirkişi incelemesi yapılması gerekecek. Bilirkişi, ziynet eşyasının her iki cinsiyet için de uygun olduğunu belirlerse, bu durumda ziynet eşyası kime takıldıysa ona ait sayılacak. Ayrıca, günümüzde düğünlerde ziynetlerin gelin ve damadın üzerine takılmak yerine ortak bir kesede toplanması durumunda, bu eşyaların cinsiyete göre nitelendirilmesi ve özel bir durum tespit edilemezse, eşyalar ortak kabul edilecek.