Vatandaş Kredi Kartlarına Yöneliyor: Taksitsiz Kart Kullanımı Patlama Yaptı

Vatandaş Kredi Kartlarına Yöneliyor: Taksitsiz Kart Kullanımı Patlama Yaptı

Yüksek kredi faizi, nakit ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşı alternatif arayışına yöneltti. Vatandaşlar faizi düşük kalan kredi kartlarına yüklendi. 2023'ün başından bu yana kredi kartlarında taksitsiz kullanım hacmi 226,6 milyar TL'den 1 trilyon TL'ye kadar yükseldi.

ABONE OL
20 Ağustos 2024 23:01
Vatandaş Kredi Kartlarına Yöneliyor: Taksitsiz Kart Kullanımı Patlama Yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bireysel kredi faizlerinin yüksekliği ve tüketici kredilerinde büyüme sınırlandırılması, vatandaşları kredi kartlarına yönlendirdi. Bankacılık sektöründe taksitsiz kredi kartı kullanımı hızla artarken, Ağustos 2024’te bu rakam 1 trilyon TL’yi aştı. 2023 başından bu yana kredi kartı hacmi 5 kat arttı.

Yüksek Faize Rağmen Kredi Kullanımı Artıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, tüketici kredilerinde yüksek faize rağmen büyüme devam ediyor. Ancak bu büyümenin ana kaynağı, taksitsiz bireysel kredi kartı kullanımı. 2023 yılı Ocak ayında 226,6 milyar TL olan taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi, 2024 Ağustos itibarıyla 1 trilyon TL’yi geçti. Aynı dönemde taksitli kredi kartı hacmi ise 224,5 milyar TL’den 528,6 milyar TL’ye yükseldi.

Nakit İhtiyacı İçin Kredi Kartına Yüklenildi

Bir bankacılık kaynağı, vatandaşların yüksek kredi faizleri nedeniyle kredi kullanamadığını ve taksitli kredi kartı kullanımının azalmasıyla, kredi kartlarından nakit çekimi başta olmak üzere farklı bankacılık ürünlerine yöneldiklerini belirtti. Tatil, düğün, okul harcamaları ve ev tadilatı gibi ihtiyaçlar için vatandaşlar, kredi kartını daha çok nakit çekimi için kullanıyor.

İhtiyaç Kredileri de Artışta

Tüketici kredilerinin alt kırılımlarına bakıldığında, ihtiyaç kredileri Ocak 2023’te 682,5 milyar TL iken, bu rakam Ağustos 2024’te yaklaşık iki katına çıkarak 1,2 trilyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde konut kredi hacmi 360,8 milyar TL’den 452,9 milyar TL’ye yükseldi. Taşıt kredileri ise 2023 başında 50,5 milyar TL iken, 2024 Ağustos’ta 85 milyar TL’ye çıktı.

Kredi Kartı Faizleri İhtiyaç Kredilerine Göre Daha Düşük

Bireysel kredi kartlarındaki faiz oranları (alışveriş ve nakit çekim faizi) aylık yüzde 4,25 seviyesinde iken, gecikme faiz oranı yüzde 4,55 olarak belirlendi. Buna rağmen, ihtiyaç kredisi faizlerinin yüksekliği nedeniyle vatandaşlar, nakit ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartlarını kullanmayı sürdürüyor. Merkez Bankası verilerine göre, Ocak 2024’te ortalama yüzde 61 olan ihtiyaç kredi faizleri, yıllık ortalama yüzde 75 seviyelerinde seyrediyor.

Soğutma Adımları Nispeten Başarılı Oldu

Tüketici kredileri ve taşıt kredilerinde uygulanan yüzde 2 büyüme sınırı, tüketimi soğutma adımlarında nispeten başarılı oldu. BDDK tarafından destek kredilerinde belirlenen “tutar-vade sınırı” ve TCMB’nin ek önlemleri, bireysel tüketicilerin tüketim büyümelerini sınırlamak için kullanılıyor.

Kredi Kartı Borçlanma Talebi Artıyor

Encazip Kurucusu ve Tasarruf Uzmanı Çağada Kırım, yüksek kredi faiz oranlarına rağmen kredi kartı borçlanma talebinin arttığını belirtti. Ocak-Temmuz 2024 döneminde tüketici kredi hacmindeki artış yüzde 13 seviyesinde kalırken, enflasyonun yüzde 24,73 olması nedeniyle reel kredi hacminde daralma yaşandığını ifade etti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Tercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.