Türkiye’de 31 Mart Seçimlerine Hazır: İşte Oy Verme Sürecinin Detayları

Türkiye’de 31 Mart Seçimlerine Hazır: İşte Oy Verme Sürecinin Detayları

ürkiye'de 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere sayılı günler kaldı. Seçimde kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin yanı sıra 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. Ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak ve 34 siyasi parti yarışacak. İşte seçim günü oy verme sürecine ilişkin detaylar:

ABONE OL
21 Mart 2024 20:32
Türkiye’de 31 Mart Seçimlerine Hazır: İşte Oy Verme Sürecinin Detayları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü, yeni yerel yöneticilerini belirlemek üzere sandık başına gidecek. Bu seçimlerde, 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmenin yanı sıra 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanma hakkına sahip olacak. Ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak ve 34 siyasi parti adaylarını seçmenlerin karşısına çıkaracak.

Seçimlerde, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirlenmesinin yanı sıra il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy verme sürecine ilişkin olarak başkanlık binasında temsili oy verme kabinleri kurdu. Bu kabinlerde, seçmenlerin oy kullanma işlemini adım adım gerçekleştirecekleri detaylar belirlendi.

Nerede oy kullanılacağı belirlenecek: Seçmenler, oy kullanacakları sandık bilgisini seçmen bilgi kağıdından veya internet üzerinden öğrenebilecekler. YSK’nin internet sitesi, e-Devlet kapısı, Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya “444 9 975” numaralı YSK Çağrı Merkezi üzerinden kontrol edilebilecek. Oy verme günü seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.

Kimlik ibrazı gerekecek: Seçmenlerin oy kullanırken üzerlerinde vatandaşlık numarası olan resmi bir kimlik belgesi bulundurmaları gerekecek. Bu belgeler arasında nüfus cüzdanı, kimlik kartı, pasaport gibi resmi nitelikteki belgeler yer alıyor. Kimliğini belgeleyemeyen seçmenler oy kullanamayacak.

Cep telefonları yasak olacak: Oy verme kabinlerine cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi cihazlarla girilmesi yasak olacak. Bu cihazlar oy verme işlemi tamamlandıktan sonra sandık kuruluna iade edilecek.

Oy pusulasına sadece mühür basılacak: Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettikleri adaylar için ayrılan bölüme sadece “TERCİH” veya “EVET” mührünü basarak oy kullanacaklar. Başka herhangi bir yere işaret koymamaları gerekecek. Zarfa ek bir şey konulmayacak ve yanlış oy kullandığını düşünen seçmenlere yenisi verilmeyecek.

Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra imza atılacak: Seçmenler, oy pusulasını zarfa koyduktan sonra sandık seçmen listesinde adlarının karşısına imza atacaklar. Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra sandık başında bekleyen seçmenlerin oyları alınacak ve oy verme işlemi sona erecek.

Seçim gününde, Adıyaman’dan Kilis’e kadar olan illerde ve bu illerdeki ceza infaz kurumlarında oy verme saatleri 07.00-16.00 arasında uygulanacakken, diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi. Oy verme saati bittikten sonra sandık başında bekleyen seçmenlerin oyları alınacak ancak sonrasında gelen seçmenler oy kullanamayacaklar.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


    HIZLI YORUM YAP