Türkiye 2026’da 5G’ye Geçiş Yapacak: BTK İhale Çalışmalarını Hızlandırdı

Türkiye 2026’da 5G’ye Geçiş Yapacak: BTK İhale Çalışmalarını Hızlandırdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun 2026'da 5G'ye geçileceğini açıklamasının ardından gelecek yıl gerçekleştirilmesi planlanan ihale için BTK tarafından çalışmalar hızlandırıldı. Dünyadaki birçok ülkede, Türkiye'de de kısmı olarak hayata geçen 5G teknolojisinin ülkeye kazandırılması için sektörün teşvik edilmesi, 6G'ye yönelik olarak da AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarının desteklenerek sektörde yerli ve milli ürünlerle söz sahibi olunması hedefler arasında yer alıyor

ABONE OL
19 Ağustos 2024 01:07
Türkiye 2026’da 5G’ye Geçiş Yapacak: BTK İhale Çalışmalarını Hızlandırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun 2026 yılında 5G teknolojisine geçileceğini açıklamasının ardından, gelecek yıl yapılması planlanan ihale için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından çalışmalar hızlandırıldı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) edindiği bilgilere göre, BTK’nin “2024-2028 Stratejik Planı” çerçevesinde Türkiye’de geniş bant internet hizmeti, en hızlı gelişen elektronik haberleşme hizmeti olarak öne çıkıyor. Bilişim sektöründeki hızlı gelişim ve artan kullanım, sabit tarafta fiber, mobil tarafta ise daha fazla spektrum ve yeni nesil (5G ve ötesi) haberleşme şebekelerine olan ihtiyacı artırıyor.

Dünyada bazı ülkelerde kullanılmaya başlanan 5G teknolojisi, Türkiye’de ilk olarak İstanbul Havalimanı’nda uygulanmaya başlanmıştı. Bu teknolojinin ülke genelinde yaygınlaştırılması, ITU ve 3GPP gibi uluslararası standart kuruluşları tarafından yürütülen 5G ve ötesine yönelik standart çalışmalarının izlenmesi ve bu alanda katkı sağlanması amacıyla sektör teşvik ediliyor. Ayrıca, 6G’ye yönelik AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarının desteklenerek yerli ve milli ürünlerle sektörde söz sahibi olunması hedefleniyor.

BTK’nin stratejik planında, 4,5G hızından yaklaşık 10 kat daha hızlı olan 5G ile 6G’ye yönelik çalışmaların yürütülmesi ve standartların belirlenmesi öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Türkiye’nin 5G vizyonu kapsamında, 5G mobil haberleşme teknolojisine dair ekipman ve teçhizatın yerli tasarımcılar, mühendisler ve işçiler tarafından üretilmesi teşvik edilecek. Böylece teknoloji bağımsızlığının artırılması ve yerel ekonomiye katkı sağlanması amaçlanıyor.

5G, Milli Katkıyla Hayata Geçecek

On İkinci Kalkınma Planı’nda da öne çıkan küresel teknoloji eğilimleri arasında yeşil ve dijital dönüşümü destekleyen yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, blok zincir, 5G ve 6G, üç boyutlu baskı, robotik, insansız hava araçları ve elektrikli araç teknolojileri, yeşil hidrojen ve yenilenebilir enerji teknolojileri, genom düzenleme, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi alanlar bulunuyor. Ayrıca uzay, kuantum, artırılmış ve sanal gerçeklik, siber güvenlik, ileri malzeme, yarı iletkenler, yeni nesil nükleer reaktörler ve enerji depolama teknolojileri de önemini sürdürüyor.

BTK, 5G teknolojisinin 2026’da kullanıma sunulması planını hızlandırırken, yerli ve milli haberleşme ürünlerine yönelik düzenlemeler de hayata geçiriliyor. 5G ve ötesi şebeke ekipmanlarının tasarımından üretimine kadar tüm aşamaların milli katkıyla gerçekleştirilmesi için kamu ve özel sektör iş birliğiyle çalışmalar sürdürülüyor.

Yeni nesil 5G haberleşme teknolojilerinin geliştirilmesi ve Türkiye’de kullanıma başlanması, AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerinin teşvik edilmesi amacıyla düzenleyici çerçevelerin oluşturulması da hedefler arasında yer alıyor. 5G’nin yaygınlaşması, yüksek bağlantı kalitesi gerektiren ve veri yükünü artıran yeni nesil uygulamaların önünü açacak. Bu gelişmeler, sabit ve mobil altyapıların bütünleşmesi ve mobil ağların önemini artıracak.

BTK, 6G’ye yönelik ulusal ve uluslararası çalışmaları da yakından takip ederken, alçak yörünge uyduları üzerinden geniş bant hizmetlerinin tüm yurtta sunulmasına yönelik faaliyetler de yürütülecek. Bu kapsamda, yerlileştirme çalışmaları hız kazanacak.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Tercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.